Србија

Руси послали јасну поруку: МОСКВА РАЧУНА НА БЕОГРАД!

Запад ће наставити да притиска Србију да уведе санкције Русији, то је сада више него очигледно. Ипак, сигуран сам да у томе неће успети

Ово каже руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко, који наглашава да је Западу веома битно да Србију придобије као савезницу против Москве. Руски дипломата у интервјуу за Информер наглашава да је Србија једна од ретких држава која, упркос сталном притиску, успева да води самосталну политику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Запад притиска Србију, све жешће. И неће одустати. За њих је веома важно да из економских и политичких разлога добију Србију као савезницу против Русије. Има ту и моралних разлога, јер би тиме на неки начин оправдали агресију НАТО против Југославије 1999. године, показавши да су они увек ‘на правој страни’. Ослањајући се на своје контакте са српским руководством, али и на изјаве председника Вучића, мислим да Србија неће да подржи санкције Русији. Ово јесте најконкретнији могући доказ самосталног политичког курса Србије. Са друге стране, нама је веома важно да је Србија одбила санкције и да имамо могућност развоја сарадње.

Запад стално пооштрава санкције Вашој држави, може ли Русија да се избори са тим?

– Санкције су веома тешке и ниједна држава никада није била изложена свеобухватним западним санкцијама као данас Русија. Сада је јасно, санкције су већ биле припремљене и дошло би до њих у сваком случају. Нама су уведене још 2014. године, па су их само од онда повећавали. Циљ Запада јесте да се спречи развој Русије, која је последњих година показала значајан индустријски и научно-технолошки раст и побољшање пољопривреде. С друге стране, види се да западне земље, пре свега ЕУ, за само неколико недеља од увођења санкција имају веома велике последице у својим економијама. И биће им још теже. Већ сада се осећа несташица у целој Европи. ЕУ се потпуно претворила у антируску институцију која стоји раме уз раме са НАТО пактом на становишту идеологије ‘западне искључивости’.

Зашто преговори Русије и Украјине теку споро?

– Украјина се понаша веома неконструктивно. Стално поставља нереалне услове, а иза тога стоји Вашингтон, који управља и одлучује у име Кијева. Америци и њеним НАТО савезницима највише одговара да се рат продужи. Због тога и даље пумпају Украјину оружјем.

Да ли је могуће да се састану председници Путин и Зеленски?

– Од стране Москве било је речи да сада услови за то не постоје.

Када и како ће се завршити сукоб у Украјини?

– Има препрека и потешкоћа у сваком смислу. Са војног гледишта, најважнији задатак за руску војску и снаге Доњецка и Луганска јесте да не гађају цивиле и цивилне објекте. Међутим, украјинска војска, националистичке јединице користе оно што се назива ‘људски штит’, као на пример у Маријупољу. То је веома тешка ситуација, али ће је руска војска савладати. Специјална војна операција развија се према плану, што је и сам председник Путин потврдио. Русија у сваком случају жели да се постигну циљеви који су били наглашени одмах на почетку, а то су демилитаризација и денацификација Украјине. И они су, на крају крајева, кључни и за ширу безбедност у Европи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс