Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ПРОБЛЕМУ: Има Путинову понуду на све или ништа, а са друге стране не жели да прође као Че Гевара!

Фото: Јутјуб

Три дана након састанка премијера Нафталија Бенета са руским председником Владимиром Путином у Москви, детаљи састанка почели су да цуре, пише Џерузалем пост.

Према речима људи који су били упознати са детаљима састанка, тренутна ситуација је таква да је Русија понудила „коначну” верзију своје понуде за окончање кризе, коју украјински председник Володимир Зеленски мора да прихвати или одбије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог је оцењен као „тежак“, али не и „немогуч“, рекли су извори. Путин је наредио да се његове снаге зауставе – и издата је наредба о прекиду ватре – да се сачека одлука Зеленског, рекли су извори. Уколико украјински председник одбије предлог, претпоставка француског председника Емануела Макрона да је „најгоре предстоји” могла би да се обистини.

Зеленски је поцепан, рекли су извори. С једне стране, ужива огромну популарност и постао је „савршени Че Гевара“. С друге стране, он врло добро зна како је завршио аргентински револуционар и герилски вођа“, пише Јерусалем Пост.

Зеленски би могао да ојача независност Украјине, али ће морати да плати високу цену, кажу извори. Претпоставке су да ће бити принуђен да се одрекне спорног региона Донбаса, да званично призна проруске дисиденте у Украјини, обећа да Украјина неће у НАТО, да смањи војску и прогласи неутралност.

Ако одбије предлог, исход би могао бити ужасан: хиљаде, а можда и десетине хиљада Украјинаца ће умрети, а вероватно је да ће његова земља потпуно изгубити независност. Према изворима, Бенетов пут у Москву није требало да буде посредовање између страна и ниједан арбитражни предлог није званично понуђен. Уместо тога, требало је да схвати какав је Путинов став, какво је његово стање ума и које су његове црвене линије, и да их пријави Западу.

Прави преговори се наводно воде директно између Русије и Украјине и много су озбиљнији од онога што Запад говори. Кијев није поделио са Западом шта се дешава у преговорима јер не желе да умање осећај ванредног стања широм света.

Украјинци су добро свесни Путинових захтева и знају да ће наредних дана морати да донесу драматичну одлуку.

Извор: Курир.рс/Нет.хр