Свет

АЛАРМАНТНО! Ова војна сила ДРХТИ пред Кином и Русијом – повукли драстичан потез

Због растућих претњи које представљају Русија и Кина, Аустралија је убрзала планове за куповину ракета дугог домета више година пре предвиђеног рока.

Министар одбране Аустралије Питер Датон рекао је данас да ће убрзано наоружавање борбених авиона и ратних бродова коштати државу 3,5 милијарди аустралијских долара (2,6 милијарди долара), предочивши да ће то повећати способност Аустралије да одвраћа потенцијалне противнике- преноси АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Постојала је ранија радна претпоставка да би се чин агресије Кине према Тајвану могао догодити 2040-их. Мислим да је тај временски оквир сада драматично смањен- рекао је Датон у интервјуу за локалну ТВ мрежу 7 и истакао да би Русија својим даљим војним активностима могла да покрене догађаје сличне онима који су изазвали Други светски рат.

– Када погледамо шта се десило у Украјини, постоји шанса да Руси оду у Пољску или негде другде у Европи. То би била реприза 1930-их и то не би требало да дозволимо- додао је Датон.

Према ревидираном плану набавки до 2024. године, три године раније него што је планирано, борбени авиони ФА-18Ф Супер Хорнет би били наоружани побољшаним америчким ракетама ваздух-земља типа ЈАШМ-ЕР би омогућиле ловачкој авијацији да гађа циљеве у радијусу од 900 километара.

Аустралијске фрегате класе АНЗАЦ и разарачи класе Хобарт биће опремљени до 2024. године, пет година пре рока, пројектилима Конгсберг НСМ норвешке производње, чиме би се више него удвостручио домет удара ратних бродова.

Нови распоред поновног наоружавања долази након што су Соломонска острва објавила нацрт безбедносног пакта са Пекингом у оквиру којег би Кина би могла да пошаље војно особље на ова острва у јужном Пацифику и да помаже у одржавању реда и безбедности.

Пекингу би, такође, било омогућено да шаље своје ратне бродове на Соломонска острва ради поправки и допуна залиха, што је довело до спекулација о могућности успостављања кинеске поморске базе у том делу Пацифика.

Кина је негирала да тражи војно упориште на Сломонским острвима и оптужила друге земље за подизање тензија.

Командант Пацифичке флоте САД Семјуел Папаро изјавио је пред новинарима у Вашингтону да је пакт Соломонских острва и Кине веома забрињавајући.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг