Свет

ЦЕЛА УКРАЈИНА ОСРАМОЋЕНА ИЗЈАВОМ ПРЕДСЕДНИКА

Фото: Фејсбук принтскрин

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да НАТО затвара очи пред злочинима кијевског режима.

Представница кијевске полиције Ирина Пјанишњикова је у интервјуу украјинском издању Суспилне демантовала речи Владимира Зеленског, рекавши да је он „погрешио“, прогласивши „масовну гробницу“ са 900 тела цивила у Кијевској области, полиција нема таквих података.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, прес-секретар Зеленског је касније покушао да се оправда за лидера, рекавши да је то наводно општа „приближна“ статистика мртвих у региону. Раније је Зеленски, у интервјуу пољским медијима, рекао да је у Кијевској области наводно пронађена масовна гробница са око 900 цивила.

– Полиција Кијевске области нема информацију о масовној гробници са 900 тела цивила – наводи се у публикацији на Телеграм каналу.

Према речима Пјанишњикове, Зеленски је „погрешио или је имао у виду општу статистику о мртвима“.

Портпарол Зеленског Сергеј Никифоров касније је рекао УНИАН-у да је „нова масовна гробница заиста пронађена у Кијевској области“, али 900 људи о којима је Зеленски говорио представља укупан број убијених у региону.

– Председник није раздвојио две тезе интонацијом. Прва је да је данас заиста пронађена нова масовна гробница у близини Буче, сада се истражује – рекао је Никифоров, а преноси агенција.

Друга теза Зеленског је, како тврди, да је 900 „приближан број тела пронађених у тој области“.

Украјина је током рата са Русијом више пута организовала провокације, посебно у Бучи, Краматорску и Мариупољу. Москва их је оповргла представљањем фото и видео материјала. Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да НАТО затвара очи пред злочинима кијевског режима.

Министарство одбране Русије саопштило је раније да су све фотографије и видео-материјали које је објавио кијевски режим, а који наводно сведоче о некој врсти „злочина“ руског војног особља у граду Буча у Кијевској области, „још једна провокација“.

Портпарол председника Дмитриј Песков рекао је да Русија категорички одбацује све оптужбе о умешаности у погибију људи у Бучи и захтева да међународни лидери не журе са широким оптужбама на рачун Москве, већ да саслушају њене аргументе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг