Свет

СТИГАО ПРЕДЛОГ: Немачка да пусти у рад „Северни ток 2“, а Русија да прихвати евро за гас

НЕМАЧКА би требало да пусти у рад „Северни ток 2“, а у замену за то би Русија требало да поново прихвати евро за плаћање гаса, сматра члан комитета немачког Бундестага за међународну политику и лидер партије „Алтернатива за Немачку“ Тино Крупала.

– Наша партија сматра да би Немачка требало у сваком случају да се залаже за пуштање у рад „Северног тока 2“. Зато посматрам тему о валути плаћања као независну тему од пројекта. Ако аргумент о трговини у еврима помогне да се убеди немачка влада да пусти у експлоатацију гасовод, то онда може бити добра идеја – рекао је Крупала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео и да је очигледно да ће немачки увозник гаса, компанија „Унипер“, наредни рачун за руски гас морати да плати у рубљама.

Подсетимо, Немачка је, након што је Русија признала суверенитет Доњецке и Луганске Народне Републике, зауставила сертификацију гасовода „Северни ток 2“. Министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок је раније изјавила да је пројекат фактички замрзнут.

Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.

 

Извор: rs.sputniknews.com