Свет

ЕВРОПСКА СИЛА ДЕФИНИТИВНО ОКРЕНУЛА ЛЕЂА ПУТИНУ!

Италијански премијер Марио Драги посетиће Алжир у понедељак како би потписао нови споразум о снабдевању гасом, пошто Рим настоји да смањи своју зависност од руског горива након инвазије на Украјину.

То је последњи у низу потеза европских земаља да обезбеде алтернативне изворе горива док настоје да одсеку Русију од глобалне економије због рата у Украјини. Италија купује од Русије око 30 милијарди кубних метара гаса годишње, 40 одсто њене укупне потрошње. Алжир је други по величини снабдевач Италије, који обезбеђује 21 милијарду кубних метара годишње – око 31 одсто годишње потрошње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичник италијанске владе рекао је да Трансмедитерански гасовод, који преноси гас из Алжира у Италију преко Туниса, ради само са две трећине свог капацитета од 33 милијарде кубних метара годишње, што Италији даје простор да брзо појача куповину из Алжира .

– Ово може имати тренутни утицај – не морате да градите више цевовода или друге нове инфраструктуре – рекао је званичник

Трећина руског гаса који се сваке године испоручује Италији могла би да се замени брзим повећањем увоза из Алжира, рекао је италијански званичник.

Драги је нагласио потребу да Италија хитно диверзификује своје снабдевање енергијом, посебно имајући у виду ризик да би Русија могла да узврати на санкције ЕУ затварањем дотока гаса у Европу.

– Диверзификација наших енергетских залиха је нешто чему треба тежити без обзира на то шта ће се десити са руским гасом у блиској будућности – рекао је Драги посланицима прошлог месеца. „Не можемо бити толико зависни од одлука само једне земље, јер то угрожава нашу слободу, а не само наш просперитет.“

Прошле недеље, Литванија је постала прва земља ЕУ која је у потпуности прекинула испоруку руског гаса, а две друге балтичке државе такође су привремено зауставиле његов доток.

Немачка је рекла да има за циљ да буде ‘практично независна’ од руске нафте до краја ове године и од гаса до средине 2024. Берлин је недавно потписао дугорочни споразум са Катаром о снабдевању течним природним гасом (ЛНГ), за који је Роберт Хабек, министар економије, рекао да ће смањити његово ослањање на руске испоруке.

Лидери ЕУ прошлог месеца одлучили су да заједнички купују природни гас из других извора.

У италијанској делегацији коју ће у понедељак предводити Драги, биће министар спољних послова Луиђи Ди Мајо и Роберто Чинголани, министар за еколошку транзицију, као и челник Енија, италијанске енергетске компаније, која има јаке везе са алжирском енергетском компанијом Sonatrach.

Италијански званичник је рекао да споразум не само да ће утрти пут за повећану куповину алжирског гаса, већ ће укључити и споразум о већим италијанским улагањима у обновљиве изворе енергије у тој северноафричкој земљи, што би јој могло помоћи да смањи сопствену потрошњу гаса, ослобађајући више за извоз.

Ди Мајо је последњих недеља посетио неколико земаља које производе енергију, а Чинголани је радио на томе како да убрза развој обновљивих извора енергије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com