Свет

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: САД нису успеле да сруше рубљу и одсеку Русију од глобалне економије! Ево шта следи!

Упркос недавним претњама америчког председника Џоа Бајдена и сталном пооштравању санкција Русији, руска валута се постепено опоравила на претходни ниво – а хиперинфлација на коју су САД и њени савезници кладили неће се догодити, наводи Global times.

Амерички председник Џо Бајден рекао је 26. марта у Варшави да је због санкција које је увео Запад, курс руске рубље толико колабирао да се ова валута претворила у „рушевине”. Међутим, већ данас постаје јасно да је ова изјава била преувеличана: стварни подаци показују да је рубља била у стању да се у потпуности опорави од удара и врати на претходне нивое, пише Global times.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нове санкције Русији су уведене након почетка специјалне операције у Украјини, подсећа аутор. Али брз опоравак рубље показује да је „деглобализација немогућа“, колико год Вашингтон то желео, наводи се у чланку.

По аутору, цела ова ситуација има страшне последице по реалности савремених међународних сукоба, с обзиром на то да Запад активно покушава да се бори против Москве на економском и информационом фронту.

И на овом новом, модерном бојном пољу, постаје јасно да је Запад „преценио своје могућности“, наглашава се у чланку.

Како су замислили присталице западних санкција, ове мере су имале за циљ да задају снажан ударац руској економији и шокирају обичне Русе како би изазвале негодовање према властима и натерале Москву да промени курс, објашњава Global times.

Заиста, многе западне компаније су на крају одлучиле да напусте Русију, а инострана луксузна роба више није доступна Русима.

Међутим, хиперинфлација, чему су се САД и њихови савезници толико надали, заправо се није догодило у Русији – а луксузна роба и западни ланци брзе хране не изгледају толико потребни за нормално функционисање руске привреде, наводи аутор.

Оно што Русији заиста треба је енергија. И ова индустрија сада постаје веома профитабилна чак и у позадини санкција, наводи се у чланку.

Европа остаје у великој мери зависна од руског природног гаса – и иако су неке чланице ЕУ почеле да одбијају руску нафту, није могуће одмах заменити руски гас, пише Global times.

Према аутору, због тога Сједињене Државе покушавају да се активно умешају у ситуацију, покушавајући да попуне ову „потенцијалну празнину„.

На овај начин Вашингтон се нада да ће ојачати своје политичко упориште у Европи и истовремено смањити зависност од снабдевања из Русије, закључује Global times.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Global times