Русија

МЕДВЕДЕВ НЕ КРИЈЕ ПЛАН РУСИЈЕ

Медведев (фото: ЈуТјуб)

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев говорио је о одласку страних компанија из Русије, рекавши да Русија никога није протерала и да ће их радо вратити, али треба да имају на уму да нико није незаменљив.

„Нисмо отерали госте, биће нам драго да се врате. Понекад се заиста врате. Али они морају да извуку најозбиљнију лекцију – морамо да поштујемо своја правила и принципе. И запамтите да не постоје незаменљиви“, написао је на свом Телеграм каналу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стране компаније које су пожуриле да напусте Русију због „паклених санкција” очигледно су се предомислиле, бојкоти Запада „нису стварни”, пошто је нето профит за пословање много отпорнији од политичких слогана, али због тога их чека и наша „паклена одмазда“, рекао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев.

„Неке од страних компанија које су толико журиле да напусте Русију због „паклених санкција“ изгледа су се предомислиле пар месеци касније. Све је како смо очекивали: одлазим заувек, до вечере! Испоставило се да сви ти бојкоти и закључана врата нису били стварни, јер у рубљама и другом новцу такве гласне изјаве су безвредне“, написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Медведев је напоменуо да произвођачи и продавци одеће, обуће и намештаја, козметике и производа за хигијену, грађевинске и поправке, баштенског алата и брзе хране сада изражавају жељу да поново отворе своје продавнице у Русији.

„Постаће за њих посебно страшно када се паралелни увоз појави. Русија је овластила трговце на мало да увозе производе из иностранства без дозволе власника робне марке. Тада можете купити шта год желите, заобилажењем званичних дистрибутера. А када овај увоз постане реалан, генерално је погубан за фирме које су отишле из Русије, профит иде мимо матичних компанија, а цене за купце су много ниже“, написао је Медведев, коментаришући одлуку страних компанија да напусте руско тржиште.

„Русија то раније није радила, поштујући интересе страних брендова у нашој земљи, али пошто су нам то урадили нека се не вређају. Сада ће све бити другачије. Огољена рачуница“, додао је он.

Он је рекао да ће се многе стране компаније тешко вратити у земљу, домаћи бизниси су спремни да успоставе пуну супституцију увоза, земља има довољно својих стручњака, а њихова подршка је приоритет.
Западне земље су увеле вишеструке санкције као одговор на специјалну операцију Руске Федерације за денацизацију и демилитаризацију Украјине.

Један број компанија најавио је повлачење са руског тржишта и затварање производних погона у земљи.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров напоменуо је да су компаније које одбијају да раде са Русијом то учиниле под снажним притиском, али ће Русија решити све проблеме са економијом коју Запад ствара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс