Свет

ОГЛАСИЛИ СЕ РУСИ: „Да ли су Американци сносили било какву одговорност за кршења права у Југославији?“

„Да ли су Американци сносили било какву одговорност за кршења људских права у Југославији?“

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин каже да је америчка кампања за избацивање Русије из Савета УН за људска права позориште апсурда.

Он је истакао да су САД у више наврата кршиле темеље хуманитарног права и да саме не испуњавају критеријуме за чланство у Савету.

Вершињин је у интервјуу за РИА Новости поставио питање колико је пута у протеклих 20 година Вашингтон деловао, како је рекао, „као агресор, отпочињући по сопственом нахођењу ратове у свим деловима света“.

„Да ли су Американци сносили било какву одговорност за бројна кршења људских права и међународног хуманитарног права у Југославији, Ираку, Либији, Сирији?“, запитао је Вершињин.

Додао је да, од 12 великих међународних конвенција о људским правима и факултативних протокола уз њих, америчка страна ратификовала само пет. Вершињин је навео да, упркос декларисаној родној равноправности, САД, на пример, још нису приступиле Конвенцији о елиминацији свих облика дискриминације жена, пренео је „Танјуг“.

„Остали документи које САД нису ратификовале су Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима, Конвенција о правима детета и Конвенција о правима особа са инвалидитетом“, навео је Вершињин.

Он је оценио да су САД земља у којој, како је навео, „манифестације расизма и расне дискриминације не само да нису елиминисане у 21. веку, већ су попримиле системски и структурални карактер“.

Генерална скупштина УН је 7. априла изгласала резолуцију којом се суспендује чланство Русије у Савету УН за људска права због догађаја у Украјини. Као одговор, Москва је објавила да се повлачи из Савета.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2022.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930