Свет

ОГЛАСИЛИ СЕ РУСИ: „Да ли су Американци сносили било какву одговорност за кршења права у Југославији?“

„Да ли су Американци сносили било какву одговорност за кршења људских права у Југославији?“

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин каже да је америчка кампања за избацивање Русије из Савета УН за људска права позориште апсурда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да су САД у више наврата кршиле темеље хуманитарног права и да саме не испуњавају критеријуме за чланство у Савету.

Вершињин је у интервјуу за РИА Новости поставио питање колико је пута у протеклих 20 година Вашингтон деловао, како је рекао, „као агресор, отпочињући по сопственом нахођењу ратове у свим деловима света“.

„Да ли су Американци сносили било какву одговорност за бројна кршења људских права и међународног хуманитарног права у Југославији, Ираку, Либији, Сирији?“, запитао је Вершињин.

Додао је да, од 12 великих међународних конвенција о људским правима и факултативних протокола уз њих, америчка страна ратификовала само пет. Вершињин је навео да, упркос декларисаној родној равноправности, САД, на пример, још нису приступиле Конвенцији о елиминацији свих облика дискриминације жена, пренео је „Танјуг“.

„Остали документи које САД нису ратификовале су Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима, Конвенција о правима детета и Конвенција о правима особа са инвалидитетом“, навео је Вершињин.

Он је оценио да су САД земља у којој, како је навео, „манифестације расизма и расне дискриминације не само да нису елиминисане у 21. веку, већ су попримиле системски и структурални карактер“.

Генерална скупштина УН је 7. априла изгласала резолуцију којом се суспендује чланство Русије у Савету УН за људска права због догађаја у Украјини. Као одговор, Москва је објавила да се повлачи из Савета.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Танјуг