Србија

ПОДИГЛА СРБИЈУ НА НОГЕ! Даница Грујичић упозорила на болест која је опаснија од короне

„Малигне болести су у Србији готово три пута учесталије него у свету: код нас се на 100.000 становника региструје 5.500 оболелих од различитих врста карцинома, а у свету 2.000!

Само од леукемија смртност је од 2002. године повећана за чак 139 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Број оболелих од карцинома код нас сваке године расте за два одсто, а у свету за 0,6 процената. То је последица бомбардовања“, истиче др Даница Грујичић, један од наших најбољих неурохирурга, начелник Одељења неурохирургије у Клиничком центру Србије.

Многе ваше колеге тврде да ћуте зато што се пораст оболевања од рака у Србији не може директно довести у везу за бомбардовањем?

„Чињенице су ту. Сведоци смо свакодневно појаве све већег броја солидних тумора који се јављају 15 до 20 година након бомбардовања.

Поред тога што се јављају у већем броју, тумори су и агресивнији и то је разлог што се по смртности од малигних болести налазимо у самом врху Европе.

Само старошћу популације и пушењем се то не може објаснити.“

Шта вас подстиче да сада указујете на последице НАТО бомбардовања 1999. године?

„Начињена је огромна штета животној средини. У Србији је 1999. године почињен екоцид, штетне материје, не само осиромашени уранијум него и бројни продукти постројења хемијске индустрије која су бомбардована отишли су у великим концентрацијама у ваздух, воду, земљиште и ушли у ланац исхране. Грађани Србије о томе не знају ништа…

Понашање НАТО је било недопустиво, пре свега зато што су бомбардовали сва хемијска постројења која су се налазила на мапама хазарда – опасног хемијског отпада, што значи да су била уредно обележена.

Намерно су их гађали, што је само доказ да је њихова намера била геноцидна – загадити животну средину грађана Србије,“ прича докторка Грујичић.

 

 

 

 

 

 

Извор Република.рс