Свет

СЛЕДИ ХАОС! Француска остаје без струје?

Фото: Јутјуб

Обустављен је рад још једне нуклеарне јединице у Француској, тако да је половина њених реактора сада ван мреже ради редовног одржавања.

Због тога је све натегнутија ситуација са снабдевањем струјом у земљи која је традиционално један од највећих извозника електричне енергије у Европи.

Обустава рада францускиих нуклеарки утиче на токове електричне енергије у региону. Француска је увезла скоро онолико електричне енергеије колико је послала у иностранство у првом кварталу 2022, у поређењу са нето извозом од око 8,0 терават-сати у Велику Британију, Италију, Немачку и Швајцарску у истом периоду прошле године, према подацима истраживачког института Fraunhofer ISE.

Двадесет осам реактора у Француској је ван мреже пошто се настављају проблеми у државној енергетској компанији ЕДФ због корозије откривене на неким локацијама, што захтева дуге провере и поправке, извештава „Блумберг“.

ЕДФ-ов реактор Голфек-2 снаге 1.300 мегавата, који се налази на југу Француске, заустављен је данас ради редовног ремонта, саопштила је компанија у поднеску објављеном на веб сајту мрежног оператера РТЕ.

Ванредне поправке, уз раније планирана заустављања производње ради допуне горива и редовног одржавања, довело је француску производњу нуклеарне енергије на најнижи ниво у више од једне деценије за овај период године, наводи њујоршка агенција.

Француска „флота“ нуклеарних електрана је кључна за ту земљу јер може да подмири више од две трећине националних потреба за електричном енергијом, тако да би овај застој потенцијално могао да погорша европску кризу у снабдевању струјом.

На француској берзи струје су дневне цене биле у просеку више за око 30 одсто него у суседној Немачкој ове године, и четири пута више него у истом периоду 2021.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2022.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930