Свет

Запад у шоку: РУБЉА ПОКАЗАЛА СНАЖНУ ОТПОРНОСТ, НИСМО УСПЕЛИ ДА ЈЕ УНИШТИМО!

Жозеп Борељ, шеф дипломатије ЕУ, признао је у интервјуу за радио станицу „ЦОПЕ“ да се руска рубља добро опире санкцијама.

– Рубља је показала снажну отпорност. Путин сада тражи да се гас плаћа у рубљама да би подржао валуту. Видећемо шта ће се десити – рекао је Борељ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Владимир Путин је у марту наложио Централној банци, Гаспрому и влади да организују трансфер плаћања за гас из непријатељских земаља у рубље.

Тада је шеф државе потписао одговарајући указ и рекао да ће Москва размотрити неиспуњавање уговора о гасу ако партнери не буду плаћали у рубљама од 1. априла.

Подсетимо, Руски лидер везао вредност рубље за злато. Будући да гас продаје за рубље, он би ускоро могао да се плаћа и у злату.

Очекује се да се исто то догоди и са нафтом, након чега би и остале извознице тог енергента могле да га продају у својим валутама. Тако би доларски систем био замењен мултивалутним системом, предвиђају стручњаци

Руски председник Владимир Путин решен је да сруши актуелни светски економски систем, који је Америка наметнула пре више од 50 година, оцена је аналитичара.

Они кажу да је први корак у том смеру већ направио тако што је прошле недеље везао вредност рубље за злато и практично направио златну рубљу.

Истовремено, стручњаци банке Голдман Сакс кажу да би долар могао да доживи судбину британске фунте, која је половином 20. века престала да буде главна светска резервна валута. Верују да ће долару пресудити рат у Украјини и санкције Русији.

Аналитичари Голдман Сакса упозорили су своје велике инвеститоре да озбиљно схвате ризике у пословању са америчком валутом. Аналитичарка те банке, економисткиња Кристина Тесари, изјавила је да се долар суочава са великим бројем изазова сличних онима са којима се сусрела британска фунта пре него што је престала да буде главна светска резервна валута.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс