Свет

„БАЈДЕН ТРАЖИ ОД УКРАЈИНЕ ДА СЕ ОДРЕКНЕ ТЕРИТОРИЈЕ!“ Поставиће услов Зеленском

Фото: Јутјуб

Уредници Њујорк Тајмса изнели су тврдњу да Америка треба да подстакне Кијев да се одрекне дела територија зарад мира.

Аутор британског Телеграфа Роланд Олифант написао је текст у којем се осврнуо на коментар уредништва Њујорк Тајмса под насловом „Рат у Украјини се комплликује, а Америка није спремна“. Они износе тезу да би Америка требало да подстакне Кијев да Русији уступи део територије и тако оконча рат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је највећи тријумф слабијег противника још откако је Давид убио Голијата: пораз Русије у Украјини код Кијева и Харкова открио је да је Русија заправо ‘тигар од папира’, колапс Путинове војске је неизбежан и Украјина може да добије рат ако Западни савезници буду имали довољно живаца. Или је то све скупа само обична фантазија, потпуно у раскораку са стварним односом снага, статуса Русије као нуклеарне силе и њених успеха на бојном пољу на јужном фронту?“, написао је Олифант.

У чланку, које потписује уредништво листа, тврди се да је Русија прејака да би је Украјина могла поразити на бојном пољу, да ће реалан исход рата свакако укључивати ​​територијалне уступке Украјине, и да председник Џо Бајден то треба јасно да стави до знања Володимиру Зеленском, боље пре него касније – што укључује и постављање јасних граница кад је у питању америчка подршка Кијеву.

Упркос запањујућим успесима Украјине око Кијева и Харкова, „одлучујућа војна победа Украјине над Русијом, у којој Украјина враћа целу територију који је Русија заузела од 2014. године, није реалан циљ“‘, пишу новине.

„На крају крајева украјински званичници ће у погледу територије морати да донесу болне одлуке које ће захтевати било какав компромис“, наводи се у чланку. Званичници у Кијеву реаговали су бесно.

Аргументи изнесени у уводнику поменутих новина рефлектују расправу која се водила у спољнополитичким круговима Вашингтона уочи рата. Тада је већина стручњака претпоставила да ће Украјина сигурно изгубити, чак и уз западну војну помоћ.

Форсирање дипломатског решења које би спасило животе, било би боље од ризиковања војног сукоба САД-а с Русијом – чак и ако би то значило натерати Украјинце да прихвате неугодне уступке везане уз тада застале мировне споразуме из Минска, тврдили су тада неки.

Али чини се да је Џо Бајден сада све карте бацио на сто како би остварио претходно незамисливи циљ, а то је украјинска победа – прогуравши у Сенату огромну финансијску помоћ и тиме што је дао зелено светло за испоруку све снажнијег оружја Украјини.

То је циљ који подржавају савезници, укључујући Британију и Пољску.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО