Србија

ДР ТИОДОРОВИЋ СЕ ОГЛАСИО: Прети ли нам нови карантин због мајмунских богиња?

У свету су до сада потврђена 92 случаја мајмунских богиња, док се 28 сумњивих случајева испитује. У Србији их за сада нема. Највећи број случајева регистрован је у Великој Британији, Шпанији и Португалији, између 21 и 30 случајева, док су у осталим земљама регистровани само спорадични случајеви.

Белгија је, рецимо, постала прва земља која је увела обавезну изолацију од 21 дан, након што су се здравствене власти у земљи састале у петак увече како би разговарале о одговору земље на ширење вируса. Даље, у Минхену је забележен један случај, а најмање три у Берлину, што укупно више од 100 случајева у дванаест земаља за само две недеље, пише немачки Билд. По свему судећи, ширење мајмунских богиња убрзано напредује, а неке земље уводе каранти. Шта свет чека, питање је које се намеће?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Пораст нових случајева је „астрономски“, изјавио је амерички виролог Ериц Феигл-Динг, док је Кристијан Хапи из Афричког центра за геномику заразних болести појаснио да све чему данас сведочимо, „Нисмо то раније видели на тај начин.“ И: „Европа то мора да истражи!“.

Ипак, стручњаци у земљи и иностранству апелују да нема места паници и да не можемо поредити епидемију короне са мајмунским богињама, јер се не очекује избијање нове епидемије, а за то постоји неколико разлога.

Епидемиолог и члан Кризног штаба за спречавање инфекције ковид-19, проф.др Бранислав Тиодоровић у разговору за „Блиц“ скренуо је пажњу на неке чињенице које се тичу мајмунских богиња, и зашто нам оне „нису претња“, за разлику од ковида, када се појавио и био „потпуно невидљив“. Зато, подвлачи професор, не смемо поредити корону са осталим болестима, и подсећа да сада, након вируса короне сви већу пажњу посвећујемо заразним болестима него што смо то чинили раније.

– Нема места паници, нити постоји разлог за подизање тензије, али треба бити опрезан. То је саставни део нашег живота, после ковида и са ковидом, људи мало бурније реагују и више обраћају пажњу када се добије информација да се негде појавила нека заразна болест. Зато је потребно да пратимо кретање, и да имамо једно контролисано понашање. Болест је позната, чињеница је да се она јавља у западној и централној Африци, овог пута изгледа да је у питању Нигерија. Оно што су информације, да се за сада ради углавном о мушкарцима и да је за ову болест потребан интимни контакт. Неко је био у Африци, заразио се, донео на скуп и тако је болест стигла, ово су дакле, импортовани случајеви- каже овај стручњак и додаје:

– Оно што знамо даље, ова болест се јасно види и уочљива је, па зато не можемо поредити са короном, рецимо, када смо имали асимптоматске случајеве. Дакле, ово се све види и очигледно је. Човек постаје заразан са појавом крусти, односно кад отпадне круста, тада се преко интимног односа, постељине, пешкира или прибора за јело преноси даље болест. Дакле, ви не можете да не знате да је неко заразан, зато је и ова болест лако контролисана, објашњава епидемиолог за „Блиц“.

Како даље објашњава, то је болест која је 1958.године дијагностикована као мајмунске богиње, али се најпре јавила код ситних глодара у западној и централној Африци. Прво место где се јавила је Конго.

-Ту је први пут дијагностикован случај, било да су тамо домороци користили глодаре за храну, или су пак били у контакту са глодарима по шумама и прашумама. Данас говоримо о импортованим ситуацијама које су се јавиле у Европи, Америци, Канади, Израелу, додаје професор.

Симптоми су лако уочљиви

Све почиње високом температуром, јаком главобољом, јавља се малаксалост.

-Инкубација траје од 5 до 14 дана али може бити до 21 дана. Тамо негде петог дана појављују се оспе што је јасан знак о чему се ради. Иако сада има разних теорија, морам да нагласим да не стоји прича о томе да се ова болест преноси ваздухом, већ искључиво интензивним контактом, зато је јасно препоручено, ако је неко заражен не треба бити са том особом у контакту. Битно је даље спроводити мере хигијене, и обратити пажњу ко нам улази у земљу из тих крајева или зна да је био у контакту са неким ко је дошао из Африке. Такође, они који су вакцинисани против вариоле вере, они су заштићени неких 85 одсто. Међутим, подсећам да смо ми последњи пут вакцинисали 1975, 1976. док је 1980. СЗО прогласила да нема ни изазивача ни пацијената и да апсолутно не постоји могућност одржавања вариоле вере на планети. Тако да они који су млађи од 50 година они немају заштиту, али могу само бити опрезни, али не треба стварати тензију око тога, јер ипак говоримо о нечему потпуно јасно дефинисаном. Верујем да није било короне, не бисмо сада разговарали о свакој заразној болести која се појављује, додаје професор Тиодоровић.

Да ли нас чека карантин

Не чека нас ни нови карантин, то су све претеривања, додаје професор Тиодоровић и објашњава зашто је Велика Британија земља у којој су регистровани случајеви мајмунских богиња.

-То су земље које имају блиски контакт са афричким земљама и њиховом бившим колонијама. Конго је највећа колонија Белгије. Њихови људи се крећу тамо, долазе, циркулишу… Али не треба паничити понављам, говоримо о нечему сасвим другачијег облика него што смо имали епидемију ковида. Не може се десити, да се неко асимптомски појави па да се шета и преноси у популацији. Дакле, наши стручњаци, санитарна инспекција на аеродрому, али и запослени у институтима за јавно здравље знају шта им је чинити, тако да нема разлога за подизањем тензије, закључује професор Тиодоровић.

Теоретичари завере се загревају

Теоретичари завере се већ загревају, а повод за то је информација са Минхенске безбедносне конференције у марту 2021, када су стручњаци, теоретски говорили о сценарију избијања биолошки манипулисаних мајмунских богиња. Као теоретску могућност узели су мај 2022. И то као замишљено време избијања, пише немачки Билд.

Ипак, намеће се питање зашто су истраживачи и даље забринути, а разлог је тај што је према писању немачког портала, дистрибуција необична.

-До сада су се мајмунске богиње углавном јављале у западној и централној Африци. Још 2019. Универзитет у Кембриџу и Лондонска школа за тропску хигијену и медицину упозорили су да би вирус могао да се развије, пише Билд.

Вирус је, дакле, напустио Африку, први пут је дошао у Велику Британију из Нигерије, а инфекција се јавила након интимних односа.

-Већина тренутно заражених су хомосексуалци и бисексуалци старости од 20 до 50 година. Леиф Ерик Сандер (44), директор инфектиологије је стога твитовао да је потребна „посебна будност“ за мушкарце који имају секс са мушкарцима. У Шпанији, власти истражују сумњу да је „Маспаломас Прајд“ на Гран Канарији могао бити жариште. Међутим, стручњаци упозоравају на стигматизацију и скрећу пажњу да се свако може заразити, пише Билд.

Извор: Блиц