Регион

МИЛАНОВИЋ ПРЕТИ СРБИЈИ ЗБОГ ОПТУЖНИЦЕ: Браћо Срби, коштаће вас ово, бићу УСТАША

Фото: јутјуб

Председник Хрватске Зоран Милановић рекао је да ће Србију коштати оптужница коју су подигли против четири висока официра Хрватске војске због наводних ратних злочина и прозвао српске политичаре за „неинтелигентно понашање“ с којим никада неће успети ући у Европску унију.

Српско Тужилаштво за ратне злочине подигло је оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због наводних ратних злочина. Оптужују их да су у операцији Олуја 7. и 8. августа 1995. наредили авионско ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ове оптужнице су се догодиле упркос нашим вишегодишњим настојањима да их уверимо да се не играју с ватром и да ће их то коштати. Не могу бити пристојнији, надам се да ме слушају. Макните се од тога људи, у противном, нека их не изненађују реакције десничарских посланика у Сабору. Проблем је у томе што тако мисли већина људи у Хрватској, рекао је хрватски председник новинарима.

Председник Србије Александар Вучић је одговарајући на питање Н1 плаши ли се оптужнице због његовог говора у Глини 1995. као евентуалног одговора Хрватске на оптужнице против четири хрватска генерала у Србији, рекао да „нису Срби убијали Хрвате, већ Хрвати Србе“.

Милановић је позвао Вучића „да то не раде“.

– Ја могу до одређене мере ствари реторички држати под контролом. Али да онда дође ово из Београда и како да онда објасним да водимо добронамерну политику“, запитао се хрватски председник.

„Србија неће у ЕУ на овај начин“

Милановић каже да су ови потези Србије „неинтелигентно понашање“ државе која је „осиромашена и деградирана“ и нема нигде решен статус.

– У НАТО не желе, у реду. Неће никад ући у Европску унију на овакав начин. Коме ово треба, ко води ту политику, којим грађанима се то тужилаштво тамо обраћа? (…) Онда ми идемо дићи оптужницу не знам, против злочина у Бучи“, рекао је Милановић.

Уверен је да би 75 посто хрватских грађана подржало заједнички став њега и премијера о Хрватима у БиХ те да исто толико људи у Хрватској сматра да би „хрватски органи гоњења требало да покрену поступак против Вучића“.

Али, хрватски председник каже да се не би требало да покрене поступак јер он „тактизира“. „И онда слушамо о томе како нико ту никога није убијао, него су Хрвати убијали Србе“, додао је.

„Жао ми је за сваког Србина који је погинуо, није требало да погине, али огромна већина Срба је побегла одмах, истог трена. То је чињеница, то је чак и суд у Хагу утврдио кад се (генерал Анте) Готовина извукао за длаку“, рекао је председник.

„Браћо Срби, памет у главу“, поручио је хрватски председник, додавши да ће сад „вероватно бити усташа“. „Прошле недеље сам био Србин“, додао је.

Извор: Курир.рс/Јутарњи лист