Свет

ПРЕЛОМНИ ТРЕНУТАК У ЦРНОМ МОРУ? Русија допремила „Калибар“ код Севастопоља

Руска ратна морнарица у Црном мору убрзано се наоружава крстарећим ракетама, након што је обелодањено да Сједињене Америчке Државе спремају план како би задале фаталан ударац Црноморској флоти и ослободиле путеве за извоз житарица из Украјине

Само неколико дана након што је саветник украјинског Министарства унутрашњих послова Антон Герашченко најавио да САД интезивно раде на плану који би нанео немерљиве губитке Русији у Црном мору како би се ослободиле украинске луке, о чему је Република већ писала, стигла је реакција Москве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању Њузвика који се позива на страховања званичника у Кијеву, Русија је већ почела са допремањем ракета „Калибар“ у подморнице стациониране у Сеевастопољу.

– Две фрегате, четири мала брода, две подморнице на константној борбеној дужности… Сада је јасно, непријатељ планира сталне подморничке ударе крстарећим ракетама „Калибар“ по нашој територији – рекао је Вадим Сибицки, из главне оперативне управе украјинског Министарства одбране, преноси Њузвик.

Црно море има немерљив геополитички и геостратешки значај, јер блокадом украјинских лука Русија може да спречи извоз житарица из ове земље, што може да има, и већ има дугорочне последице на снабдевање храном у целом свету.

Подсетимо, саветник украјинског Министарства унутрашњих послова Антон Герашченко недавно је најавио да је Кијев убедио Вашингтон да припреми план за деблокаду лука у Црном мору.

– Ефективан рад Украјинаца на ратним бродовима убедио је (САД) да припреме план за деблокаду лука – написао је Герашченко на Твитеру и додао да Украјина и САД разговарају о испорукама моћног противбродског наоружања (Харпун и Навал Стрике Миссиле домета 250-300 км).

Портпарол Стејт Департмента није могао да прецизира да ли је испорука овог наоружања и договорена, али је истакао да ће САД наставити да пружају пуну подршку Украјини.

– Ми смо водећи светски пружалац безбедносне помоћи Украјини у тренутку када јој је то потребно, и охрабрујемо савезнике и партнере широм света да учине исто – наводи се у извештају Њузвика.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Република