Свет

ПУТИН ШОКИРАО ЗАПАД: Овај потез биће самоубиство Европе

Москва — Одбијање руских енергената представља економско самоубиство за ЕУ, изјавио је данас председник Руске Федерације Владимир Путин .

„Данас видимо да из апсолутно политичких разлога, због сопствених амбиција и под притиском америчког господара, европске земље уводе нове санкције тржиштима нафте и гаса. Све то води ка расту инфлације и уместо да признају своје грешке, траже кривце са стране“, рекао је Путин на састанку о ситуацији у нафтном сектору, преносе РИА новости.

Он је истакао да ће Европа дугорочно постати регион са високим ценама енергената.

Према његовим речима, западна политичка класа спекулише с „апсолутно природном забринутошћу многих људи у вези с електранама и климатским питањима“, при чему умањују значај традиционалних, угљоводоничних извора енергије, док истовремено прецењују улогу алтернативне енергије.

То је, како је рекао, допринело изазивању енергетске кризе за коју западни званичници сада покушавају да окриве Русију.

„Стиче се утисак да су наше западне колеге, политичари и економисти једноставно заборавили основе елементарних економских законитости или их, на своју штету, радије намерно игноришу“, рекао је Путин, према извештају Спутњик интернешенела.

Додао је да ће „недвосмислено, заједно са руским енергетским ресурсима, и економска активност отићи из Европе у друге регионе света.

„Такав економски аутогол, или самоубиство, наравно да је унутрашња ствар европских земаља. Ми морамо да поступамо прагматично и да полазимо првенствено од сопствених економских интереса“, нагласио је Путин.

Он је позвао руске власти да „делују проактивно” у условима „безумних и хаотичних“ поступака које предузимају неки од западних „партнера” и да то преокрену у корист Москве, али је истовремено упозорио да Русија не може да очекује да ће те земље правити такве грешке „у недоглед“.

Руски председник је обећао да ће држава учинити „све што од нас зависи“ да створи одговарајуће услове за рад енергетских компанија, почев од побољшања логистичких капацитета до обезбеђивања система плаћања у националним валутама партнерских земаља и побољшања доступности кредитних и услуга осигурања….

Путин је додао да руске нафтне компаније не би требало да држе зародбљена средства – приходе остварене од раста цена енергената, поручивши да су промене кроз које пролази глобално тржиште нафте „тектонске природе“ и да „пословање као раније, по старом моделу, наравно, изгледа мало вероватно“.

„У новим условима важно је не само вадити нафту, већ изградити цео вертикални ланац до крајњег потрошача“, закључио је Путин.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031