Свет

РУСИЈА РУШИ НАТО ИЗ АФРИКЕ, УКРАЈИНА ВИШЕ НИЈЕ ПРВИ ИНТЕРЕС АМЕРА И ЗАПАДА!

Све већи утицај и активност Русије у Африци представља „забрињавајућу” претњу безбедности НАТО-а, баш као и инвазија те земље на Украјину, и алијанса мора да се позабави тиме, рекли су министри одбране Шпаније и Велике Британије на заједничкој конференцији за новинаре одржаној данас

– НАТО не може остати равнодушан у овој ситуацији – рекла је Маргарита Роблес, шпанска министарка одбране, говорећи о ширењу операција руских државних и руских приватних војних компанија, попут Вагнер групе, у земљама попут Малија и Либије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је рекла да акције руских актера подстичу организовани криминал и тероризам на континенту.

Британски министар одбране, Бен Волас, који је дошао у Мадрид да разговара о предстојећем јунском самиту НАТО-а који се одржава у шпанској престоници, рекао је да би растућа нестабилност у комбинацији са глађу у Африци, која би могла бити погоршана ратом у Украјини, могла значајно утицати на Европу.

– Ако Русија може да користи мигрантске токове као оружје на једном крају Европе, они га сигурно могу користити и на другом – рекао је Волас, мислећи на кризу 2021. на граници Пољске и Литваније са Белорусијом, за коју оптужују Александра Лукашенко и наводе да је велики савезник Русије.

Криза је почела када је белоруски режим Александра Лукашенка почео да охрабрује хиљаде миграната из Африке и Блиског истока да упадну на границу ЕУ у знак одмазде за санкције ЕУ тој земљи.

Волас је подржао Роблесов позив да НАТО укључи одбрану свог јужног крила у свој нови стратешки концепт.

Основна војна доктрина алијансе биће израђена на самиту у Мадриду.

– Стратешки концепт НАТО-а мора да обухвати цео НАТО, сву територију коју покрива кроз своје партнерство – рекао је он и додао:

– Руска армија је већ исцрпљена, сломљена, видимо да извлачи опрему из пензије. Руска морнарица ће бити већа претња, Владимир Путин ће користити своју морнарицу као начин да застраши своје непријатеље, а то значи да цповећати утицај и у другим деловима, укључујући јужно крило – тврди британски министар одбране Бен Волас.

 

 

 

 

 

 

Извор Информер.рс