Свет

НЕМАЧКА ОДБИЛА ДА ИСПОРУЧИ НАОРУЖАЊЕ УКРАЈИНИ! Шолц: не смемо да изгубимо из вида ову опасност

Немачки канцелар је објаснио разлог зашто је одбијен захтев да се Украјини испоруче системи „Леопард“

Не сме се дозволити да се сукоб између Русије и Украјине претвори у директан конфликт између Русије и НАТО-а, изјавио је данас немачки канцелар Олаф Шолц у интервјуу немачком листу „Велт“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не сматрам да ће се то догодити, али не би требало да изгубимо из вида и ту опасност – рекао је Шолц одговарајући на питање да ли се плаши да би сукоб између Русије и Украјине могао да прерасте у светски рат.

Он је навео и да у тако опасној ситуацији не би смео да се деси ниједан непромишљени корак, пренео је Спутњик.

Немачки канцелар је додао и да Немачка подржава Украјину колико је то у њеној моћи и истакао да Украјини после САД, највећу финансијску, хуманитарну и помоћ у наоружању, пружа управо Немачка.

– Немачка испоручује оружје које је веома важно у овом рату, а то је пре свега артиљеријско оружје и наоружање за противваздухопловну одбрану. Пре неколико дана смо испоручили ‘Ирис-Т’, најсавременији систем противваздухопловне одбране на свету који чак нема ни наш Бундесвер – подсетио је Шолц.

Немачки канцелар је објаснио разлог зашто је одбијен захтев да се Украјини испоруче системи „Леопард“.

Он је истакао да се испорука старих совјетских модела тенкова боље уклапа у европски систем снабдевања Кијева оружјем.

– Немачка је Украјини испоручила више од сто тенкова, који су одмах могли да се искористе, из Чешке, Словачке, Словеније и Грчке. Логистика, делови, муниција за те тенкове, руске или постсовјетске производње се већ налазила у Украјини. Трудимо се да испоручујемо из других земаља. Међутим, придржавамо се чињенице да оружје које испоручујемо не испоручујемо појединачно – изјавио је Шолц.

Он је такође рекао да се до 30 одсто Немаца противи државној политици санкција или испоруке оружја Украјини.

– Током разговора са грађанима Немачке, стекао сам утисак да се између 20 и 30 одсто њих не слаже или са санкцијама или испорукама оружја Украјини. Међу њима су биле присталице свих политичких странака – казао је Шолц.

Он је додао да ће Немачка наставити да пружа подршку Кијеву, укључујући и војну помоћ.

 

 

Извор: Телеграф

Ознаке