Свет

РАТ У УКРАЈИНИ СЕ ТЕК ЗАХУКТАВА? Следи КЉУЧНА БИТКА која мора бити готова до…

Последњих дана украјинске снаге су постигле значајне успехе на два одвојена фронта. Они су поново заузели делове територије на истоку и пробили линије фронта на југу око кључног регионалног центра Херсона.

Украјина је поново заузела Лиман, само дан након што је руски председник Владимир Путин прогласио Доњецк, у коме се Лиман налази, руском територијом, заједно са још три окупирана руска региона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, амерички званичници верују да се Украјина суочава са кључном битком да поново освоји своју територију пре зиме.

– Приближава се сезона борби. Права катастрофа за Украјину би била да изгуби приступ мору од Маријупоља до Одесе. Приступ Одеси је од виталног значаја за Украјину и зато је важно да њене снаге на југу заузму офанзивни став, а не само дефанзивни – рекао је демократа Kрис Марфи.

Иако је Украјина постигла значајне успехе у контраофанзиви у Харковској области и поновном заузимању Лимана у Доњецку, амерички званичници сматрају да ће одлучујући корак бити ослобађање Херсона.

– Ако контролишете Херсон, можете спречити Русе да стигну до Одесе – рекао је високи амерички војни званичник, а преноси Фајненшел тајмс.

Званичници верују да украјинске снаге треба да преузму југ пре зиме јер тло у региону није било замрзнуто последње три године, што значи да ће терен ускоро постати блатњав и тежак за ходање. То ће обема странама отежати маневар, приморавајући их да се држе путева, где ће њихова војска бити изложена нападима.

Блатњав терен је донекле предност за оне који бране територију јер не морају да се крећу копном, кажу аналитичари.

Амерички представници сматрају да је враћање територије на југу кључно и за бољу позицију Украјине за преговарачким столом.

– Јасно је да Украјини треба лука на Азовском мору, потребна јој је лука на Црном мору. А Херсон је велики град, они га желе назад – рекао је демократа Бред Шерман.

– Kоначни договор би могао да буде постигнут за шест–осам месеци. Путин контролише мало више територије него у фебруару, а онда би могли да се договоре о прекиду ватре. Али мислим да пре него што се то деси Украјина мора да врати још неку територију – додао је он.

 

Извор: Srbijadanas.com

Ознаке