Свет

РУСИ ПЛАНИРАЛИ НУКЛЕАРНИ НАПАД НА НЕМАЧКУ? МЕТЕ – Берлин, Рамштајн и Бухел!

Руске војне снаге разговарале су о нуклеарном нападу на Немачку неколико недеља пре војне операције у Украјини, сазнаје недељник Дер Спиегел.

Како наводи Дер Спиегел, западне обавештајне агенције пресреле су радио комуникацију руске морнарице док је изводила вежбе у Балтичком мору крајем 2021. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поруке су се односиле на нуклеарни напад на Немачку, наводећи Берлин и ваздушне базе Рамштајн и Бухел као мете. Немачки и западни аналитичари имају две теорије о овом разговору.

Неки тврде да је уобичајено да се разговара о употреби стратешког наоружања током вежби.

Други верују да су руске оружане снаге, знајући да их прислушкују, намерно именовале мете нуклеарног напада да би застрашиле Запад.

Руска Црноморска флота поново у функцији
Руска Црноморска флота је поново у акцији са 12 ратних бродова и подморница спремних да испаљују крстареће ракете на електране и друге критичне инфраструктурне циљеве у Украјини, пише лондонски Тајмс.

Од потонућа водеће крстарице Москва у априлу, московски команданти у Украјини недовољно су користили Црноморску флоту из страха од даљих украјинских напада.

Међутим, под вођством генерала Сергеја Суровикина, новоименованог врховног команданта Русије, изгледа да је донета одлука да се Црноморска флота укључи у много већој мери него последњих месеци.

Сада укључује две фрегате класе Григоровић и четири корвете класе Бујан М, наоружане крстарећим пројектилима. Такође укључује шест подморница класе Кило које испаљују крстареће ракете Калибар.

 

Извор: Srbija Danas