Србија

САД И ЕУ БИ МОГЛИ ДА НАМ ЗАТВОРЕ ФАБРИКЕ И УВЕДУ ВИЗЕ!? Ево шта значи „ТЕШКА БАТИНА“ западњака

Председник Србије Александар Вучић састао се јуче, на њихов захтев, са амбасадорима земаља Квинте (САД, Велика Британија, Италија, Немачка, Француска) и шефом Делегације ЕУ у Србији, који су му предали заједнички документ у ком „изражавају забринутост због могућег нарушавања стабилности у региону“, а све то уочи истицања рока за пререгистрацију возила са српским таблицама на Косову, наводи се у саопштењу из Вучићевог кабинета.

Састанак је уследио дан пошто је албански лист Албанијан пост објавио наводни, малтене ултимативни документ ЕУ и САД о убрзаном решењу за Косово, а у којем се прети и „тешком батином“ за „ометајућу страну“. Према оцени аналитичара, списак такозваних тешких батина према Србији је дугачак – од повлачења инвеститора, затварања фабрика, па до укидања безвизног режима за наше грађане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одговарајући на питање новинара, председник Вучић се осврнуо на папир који је добио од амбасадора Квинте.

Курти с Харадинајем о дијалогу с Београдом

Аљбин Курти сазвао је јуче хитан састанак с тамошњом опозицијом на тему дијалога с Београдом, а позиву се одазвао само Рамуш Харадинај, председник Алијансе за будућност Косова. Претходно су ДПК и ДСК одбили позив премијера.

– Нисмо се договорили да га објавим. Има ствари које можемо да учинимо. Има и оних које не можемо. Договор је да се не објављује. Наши партнери су забринути због постојања могућности да се догоди ескалација на терену – рекао је Вучић.

Нису дали шансу

Подсетимо, албански лист Албанијан пост објавио је наводне детаље предлога споразума Београда и Приштине према којем две стране у првој фази треба да постигну договор до 24. фебруара 2023, кад је и прва годишњица рата у Украјини. Према том наводном документу, ни Србија ни Косово неће морати да мењају устав, биће формирана Заједница српских општина, која неће бити невладина организација, али неће имати ни нови ниво овлашћења. У првој фази тема, наводно, неће бити узајамно признање. Ако се две стране договоре, према наводима листа, награда ће бити „финансијски пакет“, а у случају да договора не буде, следи им „тешка батина“.

– Видели смо шта је објавио Албанијан пост. Желим људима да објасним шта је у питању, да виде какви су притисци према нама. Могу да ми говоре да ће ме срушити с власти. Они мени никада не прете, већ нашој земљи. Ето, рецимо, та „тешка батина“. Кад су први пут дошли код мене представници Бон и Плетнер, примио сам их, био је и Лајчак с њима, и као да сам знао, одбио сам да примим тај папир, а знао сам да ће Албанци да га објаве. Јасно је да ће да траже неку врсту решења, и не треба ништа одбијати унапред, али оно што сам ја до сада видео је веома тешко за Србију. Ако бих морао у овом тренутку да се одредим, нису нам дали шансу – рекао је Вучић и додао да је ова земља 1999. већ добила најтежу батину.

ЕУ тражи да се одложи рок за пререгистрацију

Портпарол Европске уније Петер Стано потврдио је да ЕУ тражи од косовских власти да одложе рок за пререгистрацију возила са српским таблицама за 10 месеци, преноси РТК. Стано је казао да је одлука Косова о пререгистрацији таблица легитимна, али да је важно дати довољно времена за спровођење овог плана.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић казао је за Курир да је дугачак списак „батина“ које може да нам спреми Европа.

– Ту су и потенцијална затварања фабрика, повлачење инвестиција, укидање безвизног режим и још много тога. Ипак, мислим да је ту још много отворених питања и да неће баш све ићи онако како је Запад замислио. Види се да Запад у последње време нешто активно ради на решавању косовског питања и да је неизвесност већа него икад – рекао је Јакшић.

И председник Одбора за КиМ Милован Дрецун говорио је на Курир ТВ о претњама Србији.

– Полако с тим батинама, има она два краја – рекао је он и додао:

– Не у смислу да ће ударити неког, већ у смислу последица које може да сноси онај који батином прети. Имамо ситуацију која је настала ратом у Украјини, па је косовско питање постало актуелно. Имамо немачко-француски предлог, који је у ствари захтев да се то питање брзо реши. А свима је јасно да је питање сложено и да се мора решавати полако. Рачунали су да ће се Србија уплашити, али кад је председник дошао у Скупштину, јасно смо поручили да нећемо признати независност Косова у било којој форми.

ШТА ПРЕДВИÐА УЛТИМАТИВНИ ДОКУМЕНТ ЕУ И САД

У поменутом тексту Албанијан поста наведене су кључне ставке предложеног плана:

Рок за прву фазу договора је 24. фебруар, иначе датум прве годишњице почетка руске агресије на Украјину

Србија засад не би мењала Устав, Косово би морало да крене у формирање ЗСО

ЗСО би била гаранција за српску заједницу, али би била део законодавства Косова

Међусобно признање не би било део ове фазе

Ако се постигне договор, „награда“ је финансијски пакет

Ако договора не буде, следи „тешка батина“ за ону страну која би ометала договор

Прање прошлости

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић оценио је да би један свеукупни притисак на Србију могао да доведе до нормализације односа Београда и Приштине до краја ове године:

– Одстрањује се једна бодља која угрожава тај календар догађаја који Америка предвиђа и хоће да заврши што пре с проблемом Косова, да би могла са развијенијим једрима да појача кампању против Русије као јединог прекршитеља међународног права. То би послужило Америци кад би нашим рукама могла да опере своју агресивну прошлост и са претварањем тог освојеног дела Србије у неку нову албанску државу.

 

 

 

Извор: Курир