Србија

ШАПИЋ УКИНУО КОМУНАЛНУ МИЛИЦИЈУ: Ово се дешава

Једна од мера новог градоначелника Београда Александра Шапића су и промене у градској управи, па је тако наводно укинута комунална милиција а уместо ње је формирана нова служба, такозвани „БЕЛИ“ што је скраћеница од Београдски лични. Потез Шапића уследио је након што је комуналну милицију назвао “осињаком”, те рекао да је њихов рад пропраћен скандалима, а иако се чини да ће се “БЕЛИ” разликовати од комуналних милицајаца, суштински нема много промена између њих, те се поставља питање да ли је потез градоначелника заправо био маркетиншки.

Иако је најављено да ће “БЕЛИ” имати нова задужења, поставља се питање колико је то заиста тако, јер ће се бавити комуналним проблемима што је досад био случај и са комуналцима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По речима градског одборника Николе Јовановића из Центра за локалну самоуправу, није спорно да је у прошлости било пропуста у раду комуналне милиције и да она у Београду није оптимално коришћена, али су најављене промене заправо козметичке природе.

„Постоје два проблема, изменама одлуке о комуналној милицији и измене одлуке о градској управи, ниједна конкретна реформска мера није реализована. Комунални милицајци се и даље тако зову и њихове надлежности су у више од 90 одсто случајева исте, тако да је за сада ”БЕЛИ” маркетиншка фикција која се чак ни као акроним не спомиње у градским одлукама. Заправо све је исто, само се из неких маркетиншких разлога покушава рећи да је нека реформа предузета, што није случај”, каже Јовановић.

Као аргумет за ове промене, градоначелник Шапић је рекао да ће бити повећана безбедност Београђана. Јовановић оспорава и ту тврдњу.

„То ниље тачно, зато што је комунална милиција и по републичком закону и по градској одлуци задужена за комунални ред док се о јавној безбедности и елиминацији криминала у Београду, као и свуда на територији Србије, бави МУП. Ту је једини реформски корак оно што сам предложио као одборник, а то је да се начелник ПУ за град Београд у оквиру МУП бира у сарадњи МУП и градских власти, тојест да градска скупштина даје сагласност и да пропитује редовно шефа полицијске управе за град Београди. То се не може радити преко комуналних милицајаца јер они за то немају надлежност нити су обучени нити имају такав профил“, тврди Никола Јовановић.

Подсетимо, комуналци су се на београдским улицама појавили 2009. године и имали су мања овлашћења и ограничене надлежности, као што су контрола буке из угоститељских објеката, непрописно шетања паса, прљање јавнилх површина, а све то како би се од тих ствари растеретила полицја.

Временом је комунална милиција јачала, добијала нове надлежности, већа овлашћења, боље униформе и бољи возни парк него полиција, па понекад и веће плате. Заузврат су почели да пуне буџет наплаћеним казнама.

Комунална полиција 2019. прекрштена у комунална милиција, што је било по многима неспретно решење, јер је асоцирало на комунистичку Југославију, а и иначе се назив милиција употребљава за паравојне, политичке војне организације.

Комуналци су почели да узимају правду у своје руке, па су тако 2015. почели да хапсе путнике који су затечени у јавном превозу без карте.

Један од најгорих инцидената догодио се 2016. године на ВИдиковцу, када је комунални милицајац малтретирао продавца лубеница Владана Маринковића, због палете са лубеницама која је била двадесетак сантиметара ван места где је то дозвољено. На упозорење продава да је срчани болеснилк, комунални милиционар није реаговао, већ је наставио шиканирање и човек је добио срчани удар и преминуо је.Маринковић је имао све потребне дозволе. Иначе, није реткост вицети комуналне мили ионаре раздрљене у кафани или како окрећу главу од продаваца разноразне акцизне робе, али зато оштро кажњавају бабе које продају цвеће.

И сам градоначелник Шапић је помињао рекетирање кафана, цурења информацијама о људима који пријављују буку из угоститељских објеката, селективном писању казни и сличним неподопштинама комуналних милицајца. Сада, када су прекрштени у БЕЛИ, ваљда би све то требало да нестане.

Извор: Нова