Србија

„СРБИЈА ЖЕЛИ ДА НАПАДНЕ КОСОВО“

Споразум са Београдом у чијем је центру узајамно признање мора да се постигне што пре, имамо мање од две године, спреман сам, поручио је лажни косовски премијер Аљбин Курти у емисији „Зона сукоба“ за Дојче веле (DW).

Говорећи о ЗСО још једном је казао да се противи „боснизацији Косова“. За односе Београда и Приштине казао је да „нису нормални“, а исте речи је употребио и како би описао Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курти је интервју искористио и како би Београд означио као фактор дестабилизације на Балкану, али и на тзв. Косову, путем „илегалних структура“ на северу.

Такође, није пропустио прилику ни да још једном назначи да Србија жели да „нападне Косово“, те је са свим тим повезао Русију, преноси портал КоССев.

Свој одговор на питање о наводима да рат у Украјини угрожава мир и стабилност на Западном Балкану, управо је почео оптужбама на рачун Србије због сарадње са Русијом, називајући је „клијентским режимом“ Кремља.

Курти је казао да је након инвазије Украјине у Србији повећана популарност Путина, те да Србија инвестира у војну опрему из Белорусије, Русије и Кине, као и да спроводи војне активности заједно са Русијом. И данас је помињао базе Војске Србије у контексту претње Косову.

На констатацију новинара да није било сигнала да ће их Србија „употребити“, да су на Косову НАТО трупе и питање шта је ту заправо претња, Курти је поручио да је неодговорно да се не узме у обзир могућност напада.
– Никада нисам рекао да се плашимо… Требало би да будемо веома опрезни и будни – поручио је Курти уз подсећање на 1999, и констатацију да је тада НАТО „спречио геноцид на Косову“.

„Не можемо да искључимо њихову спремност да нападну Косово у будућност“, додао је Курти, преноси КоССев.

Уз подсећање да је Европска унија позвала Београд и Приштину августа месеца да не подижу тензије ратном реториком и опасним изјавама, Курти је упитан да ли сматра да се понашао неодговорно?

„Наравно да нисам“, одговорио је, уз констатацију да је само „указивао на чињенице“, још једном се осврнувши на однос Београда и Москве и сарадњу како економску, тако и војну, кроз набавке војних система и авиона.
Уз такође поновну констатацију новинара да нема назнака да је Србија планирала да користи ишта од тога, лажном косовском премијеру је постављено питање „да ли мисли да је све отишло предалеко“, а с обзиром на то да су Београд и Приштина наставили да се расправљају у тој мери да је НАТО најавио да ће интервенисати уколико стабилност буде била угрожена.

„Паралелне структуре хапсе мир и безбедност“

Курти каже да „није фер“ ставити његову владу и Београд у исту реченицу. Са друге стране, додаје да је „Косово независно“ и да мора да спроводи закон на целој територији, укључујући и север Косова где су, како додаје, „поједине илегалне паралелне структуре активне“.

– Србија је покушавала да дестабилизује Косово и 31. јула ове године. Они су подигли 13 барикада са одређеном спремношћу за борбу њихових људи које држе на платном списку од 1999. године и наоружали су људе како би спречили слободу кретања и спровођење закона – казао је Курти.

Подцртава да су мир, стабилност и сигурност угрожени од „илегалних структура Србије“.

Оне се састоје од, додаје, људи који су такође на црној листе америчког трезора, а за којима су уједно расписани налози за хапшење од стране Косовске полиције.

„Косово је много више демократска држава од Србије и много више независна држава од Србије. Тако да ставити моју владу и Београд у исту реченицу, није фер“, закључује Курти.

Србија „није нормална земља“

На питање да ли шансе Косова за улазак у ЕУ бледе уколико не испоштује рок о нормализацији односа са Београдом, косовски премијер је одговор започео констатацијом да је Косово „нормална демократска земља“, а да Србија то није.

„Чак и према Фридом хаусу тамо влада хибридни режим, што је еуфемизам за аутократију“, нагласио је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс