Регион

ШТА ЈЕ ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО-а РАДИО У ХРВАТСКОЈ?

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг посетио је носач авиона америчке морнарице „Џорџ Буш“, који се тренутно налази у Јадранском мору, саопштио је НАТО.

Реч је о носачу авиона који тренутно предводи ударну групу носача под командом НАТО, што је Столтенберг назвао „демонстрацијом способности и посвец́ености САД Алијанси“, наводи се на сајту НАТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Столтенберг је рекао да овај носач сваког дана „шаље снажну поруку савезничког одвраћања“.

Носач авиона „Џорџ Буш“ тренутно предводи вежбу „Удар Нептуна 2022“, која подразумева распоређивање снага НАТО којим се тестира спремност за одврац́ање и одбрану широм евроатлантског подручја.

У вежби учествује више од 80 авиона, 14 бродова и око 6.000 припадника из 24 државе НАТО савезника и партнера, укључујући Финску и Шведску.

Столтенберг је рекао да је то „савршен пример трансатлантске везе – Европе и Северне Америке, које раде заједно у НАТО-у“.

Столтенберг је рекао да снага коју НАТО има помаже да се спрече било какве погрешне процене тиме што ће се послати јасна порука да ц́е НАТО „штитити и бранити сваки педаљ савезничке територије“, преноси Спутњик.

 

 

Извор: Б92