Свет

СВАЂА У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Докле ћемо да трпимо ваше глупости? Одмах уследио ОШТАР одговор!

Русија је претходно најмање два пута покренула питање украјинског програма биолошког наоружања у Савету безбедности

Сједињене Државе и њихови савезници критиковали су у четвртак Русију на Савету безбедности УН због „губљења времена“ ширењем завере и понављањем оптужби да САД имају „војно-биолошке програме“ у Украјини.“Колико још морамо да трпимо ове глупости?“, упитала је британска амбасадорка у УН Барбара Вудворд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је претходно најмање два пута покренула питање украјинског програма биолошког наоружања у Савету безбедности, а САД и Украјина су рекле да немају такве програме. Русија се сада залаже за формалну истрагу, састављајући резолуцију Савета безбедности за оснивање комисије састављене од свих 15 чланова савета која ће истражити њене тврдње. Према Конвенцији о биолошком оружју, која је ступила на снагу 1975. године, такав потез је могућ, али никада није спроведен, пише Ројтерс.

Амбасадорка САД у УН Линда Томас-Гринфилд рекла је да су оптужбе Русије „чисте измишљотине направљене без трунке доказа“, да је састанак „колосално губљење времена“, покушај да се скрене пажња са злочина руских снага у Украјини и очајничка тактика да се оправда неоправдани рат.

Да они нису упознати са било каквим програмима биолошког оружја у Украјини, такође је став званичника УН за разоружање. „Да ли заиста мислите да смо толико наивни? Да ли заиста мислите да мислимо да ће Пентагон обавестити високог представника Канцеларије за питања разоружања при УН о њиховим тајним биолошким програмима у Украјини?“, упитао је амбасадор Русије у УН Василиј Небензја.

За сада није познато када ће Русија ставити на гласање нацрт резолуције за који је потребно девет гласова „за“ и ниједан вето Русије, Кине, Сједињених Држава, Француске или Британије. Западне дипломате су оцениле да ће потез Русије вероватно пропасти.

 

Извор: Мондо