Свет

УДАРНО! Државни удар: Свргнут председник

У афричкој држави Буркини Фасо, војска је извршила нови државни удар, осам месеци након последњег пуча.

Према писању локалних медија, актуелни председник, потпуковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, разрешен је дужности у телевизијском говору нове владе на државној телевизији РТБ у петак увече.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Буркину Фасо сада предводи капетан Ибрахим Траоре из Оружаних снага Буркине, наводи се у саопштењу.

Уведен полицијски час

Привремени парламент је наводно распуштен, а устав суспендован. Границе земље су сада наводно затворене, а нове власти су увеле полицијски час од 5 сати ујутро.

Бивши председник Денимба је до петка рекао да води преговоре са својом „браћом по оружју“. Истовремено је позивао становништво на мир.

Војници су од раног јутра стационирани на централним локацијама у главном граду Буркине, Уагадугу. Такође су блокирали приступ председничкој палати. У петак увече у престоници се чула пуцњава.

Опколили су и седиште телевизијске и радио станице РТБ, јавља репортер дпа из Уагадугуа. Војници су такође чували стражу испред војних база у граду.

Војска је преузела власт у јануару, рекавши да жели да појача безбедност у земљи.

Ситуација је годинама нестабилна

Политичка и хуманитарна ситуација у Буркини Фасо је нестабилна дуги низ година. Тамо су активне наоружане групе, као и у суседном Малију и Нигеру, од којих неке припадају терористичкој групи Исламска држава или терористичкој мрежи Ал-Каида.

Упркос богатим налазиштима злата, становници Буркине Фасо пате од дуготрајних суша и глади.

Сигурносна ситуација се недавно погоршала, што је извршило притисак на прелазну владу коју води Дамиба. У септембру је десетине војника и цивила убијено у два напада на конвоје за снабдевање на северу земље.

 

 

 

 

 

 

Извор: Index.hr