Свет

Запад у страху! Столтенберг: „Ако Путин победи…“

Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, одржао је конференцију за новинаре поводом непризнате анексије украјинске територије Русије.

Он је истакао да ова анексија не мења ништа у односу НАТО-а према Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док је Украјина данас предала званичан захтев за улазак у НАТО, Столтенберг је рекао да подржава право Украјине да изабере сопствени пут и одлучи у ком безбедносном аранжману жели да буде део. Он је подсетио да је за улазак у НАТО потребна сагласност свих 30 чланица, али да фокус остаје на обезбеђивању подршке Украјини

Наш фокус је на пружању подршке Украјини, да помогне у одбрани од руске бруталне агресије, а то је главни задатак НАТО савезника“, рекао је Столтенберг.

Он је позвао председника Русије Путина да оконча рат, јер га је он започео и зато има одговорност да га оконча. Он је поновио да ће, ако Русија престане да ратује, бити мира, али да ако Украјина престане да ратује, Украјине више неће бити и да јасно постоји агресор Русија и жртва Украјина.

„Нелегална анексија украјинске територије не мења природу овог рата“, истакао је Столтенберг.

„Ово је најозбиљнија ескалација рата од инвазије 24. фебруара, јер имамо мобилизацију у Русији комбиновану са безобзирном нуклеарном реториком и данас одлуку о анексији делова Украјине“, рекао је Столтенберг.

Он је најавио да Путин неће моћи да престане да подржава Украјину оваквим непромишљеним потезима.

„Ако Путин победи, то је знак да ауторитарне силе попут Русије могу да употребе силу да постигну своје циљеве и да цео свет учине опаснијим“, упозорио је Столтенберг.

Он је поновио да Украјина има право да ослободи своју територију коју је окупирала Русија и да може и да се брани и да настави да ослобађа своју територију.

„Покушај илегалне анексије не мења приступ НАТО-а овом сукобу. Ако би прихватили анексију и махали нуклеарним оружјем, онда би прихватили уцену нуклеарним оружјем, како би ауторитарни режими могли да постигну шта желе претњама нуклеарним оружјем“, рекао је он. рекао је Столтенберг.

Он је упозорио Русију да у нуклеарном рату не може бити победе и да се он не може водити и да ће Русија, ако употреби то оружје, сносити тешке последице.

„Наставићемо да подржавамо Украјину да ослободи још више територије јер на то има право“, тврди Столтенбег и додао да би допуштање Путину да победи било погубно за Украјину, али и ризично за НАТО.

„Када слушате шта је Путин рекао о чланицама НАТО-а, био би то опаснији свет за све. Пред нама је опасан рат у Украјини, али није да рат не би био опасан ако би Путина пустили да победи, али би бити ризик за све. Зато плаћамо цену подршке Украјини, ако је не подржимо цена би била много већа“, рекао је Столтенберг.

 

 

 

 

 

 

Извор: klix.ba