Свет

Алармантно! У Бриселу завладала тотална паника

Званичници ЕУ нападају Бајдена због превисоких цена гаса, продаје оружја и трговине док рат у Украјини прети да уништи јединство Запада.

„Чињеница је да је САД земља која највише профитира од рата у Украјини, зато што продаје више гаса по већој цени, и зато што продаје више оружја“, рекао је један високи европски званичник за „Политико“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овакви експлозивни коментари, које јавно и приватно подржавају званичници, дипломате и министри на другим мјестима, одраз су све већег беса у Европи због америчких субвенција које прете да униште европску индустрију, пише бриселски портал, истичући да ће Кремљ „вероватно поздравити тровање атмосфере међу западним савезницима“, преносе Вијести.

„Ово је историјска прекретница“, изјавио је високи званичник ЕУ, тврдећи да би двоструки ударац од поремећаја трговине због америчких субвенција и високих цена енергената могао окренути мишљење јавности и против рата у Украјини и против трансатлантског савеза.

„Америка мора схватити да се мишљење јавности у многим земљама ЕУ мења“, додао је.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел позвао је САД да одговоре на забринутост европских савезника.

„Американци, наши пријатељи, доносе одлуке које имају економски утицај на нас“, изјавио је у интервјуу за „Политико“.

Највећи извор тензија последњих недјеља су Бајденове зелене субвенције и порези, за које Брисел каже да неповољно утичу на трговину ЕУ и прете да униште европске индустрије. Упркос формалним примедбама из Европе, Вашингтон до сада није показао ниједан знак попуштања.

Истовремено, поремећаји које је изазвао Путинов рат у Украјини гурају европске економије у рецесију, при чему инфлација дивља, а енергетска криза све више прети да доведе до нестанка и рационализације потрошње струје ове зиме.

Док покушавају да смање зависност од руских енергента, државе ЕУ гас сада купују од САД, али га плаћају по четири пута већој цени него што тај исти енергент кошта у Америци. Поред тога, вероватно ће доћи до пораста наруџби америчке војне опреме пошто је рат у Украјини испразнио европске залихе.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да високе цене америчког гаса нису нимало „пријатељске“, а њемачки министар економије је позвао Вашингтон да покаже више „солидарности“ и помогне да се смање цене енергената.

Министри и дипломате из ЕУ негодују због начина на који Бајденова администрација просто игнорише утицај њене домаће економске политике на европске савезнике, истиче „Политико“.

Када су лидери ЕУ на самиту Г20 на Балију прошле недеље скренули пажњу Бајдену на високе цене гаса, деловало је да он није свестан тог проблема, рекао је високи европски званичник. Други званичници и дипломате ЕУ су се сагласили да је америчко неразумевање за европске проблеме врло проблематично.

„Европљани су изразито фрустрирани због недостатка информација и консултација“, рекао је Давид Клајман из института Бројгел.

„Политико“ пише да званичници с обе стране Атлантика увиђају ризике од последица све токсичније атмосфере по западни савез и додаје да су дипломате сагласне да је то тачно оно што Путин жели.

Све већи спор око Бајденовог Закона о смањењу инфлације (ИРА) – огромног пакета субвенција за порезе, климу и здравствену заштиту – поново је страхове од трансатлантског трговинског рата ставио у врх политичке агенде. Министри трговине земаља чланица ЕУ јуче су разговарали о овом проблему, док други званичници у Бриселу праве планове за хитне субвенције како би спасили европске индустрије од колапса.

„САД следе домаћу агенду, која је нажалост протекционистичка и дискриминише њихове савезнике“, рекао је Тонино Пицула, који је у Европском парламенту главна особа за трансатлантске односе.

Један амерички званичник је нагласио да је цена по којој Европа купује гас резултат одлука приватног тржишта, а не било које политике или акције америчке владе.

„Америчке компаније су транспарентан и поуздан добављач природног гаса за Европу“, казао је. Он је нагласио да у већини случајева разлика између увозне и извозне цене не иде америчким извозницима ЛНГ-а, већ компанијама које гас препродају у ЕУ. Највец́и европски власник дугорочних америчких уговора о гасу је, на примјер, француски Тотал Енергиес.

Међутим, изгледа да амерички аргументи нису уверљиви за Европљане.

„САД нам продају гас по четири пута већој цени када пређе Атлантик“, рекао је европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон. „Американци су наши савезници, наравно, али када се појави неки проблем, потребно је да савезници о њему расправљају“, додао је.

„Политико“ истиче да су јефтинији енергенти такође постали огромна конкурентска предност за америчке компаније. Оне планирају нова улагања у САД или чак пресељење постојећег бизниса из Европе у америчке фабрике. Међународна хемијска компанија Солваy је ове недеље објавила да је изабрала САД за будућа улагања, у најновијем низу сличних објава кључних индустријских гиганата ЕУ.

Јесмо ли савезници или не?

„Политико“ пише да је, упркос неслагању поводом енергената, у Бриселу завладала тотална паника тек кад је Вашингтон објавио програм индустријских субвенција од 369 милијарди долара којим ће подржати зелене индустрије у оквиру Закона о смањењу инфлације.

„Закон о смањењу инфлације је променио све. Је ли Вашингтон и даље наш савезник или не?“ рекао је један дипломата ЕУ.

За Бајдена је овај закон историјско достигнуће. Међутим, ЕУ на то гледа другачије. Званичник француског министарства спољних послова је рекао је да су то „дискриминаторне субвенције које ће деформисати конкуренцију“.

Француски министар економије Бруно ле Мер је ове недеље оптужио Америку да иде кинеским путем економског изолационизма и позвао Брисел да узврати истом мером. „Европа не сме да буде последњи Мохиканац“, поручио је.

ЕУ већ припрема одговор у облику великих субвенција како би спречила да амерички ривали униште европску индустрију.

„У нашем односу се дешава све већа криза поверења у трговинским питањима“, рекао је немачки европарламентарац Рајхард Бутикофер.

„У једном тренутку се морате заузети за себе“, рекла је француска европосланица Мари-Пјер Ведрен. „Живимо у свету борбе за превласт. Када обарате руке, ако нисте мишићави, ако нисте спремни и физички и ментално, изгубићете“.

Иза сцене расте и нервоза због новца који се слива у амерички војни сектор, пише „Политико“.

САД су до сада послале највише војне помоћи Украјини – више од 15,2 милијарде долара оружја и опреме од почетка рата. Борел је рекао да је ЕУ до сада обезбедила око осам милијарди евра војне помоћи за Украјину.

Према речима високог званичника из једне европске пријестонице, за поновну набавку неких врста софистицираног оружја можда ће бити потребне године због проблема у ланцу снабдевања и производњи чипова. То је подстакло страхове да војна индустрија САД може још више профитирати од рата.

Пентагон већ припрема план за убрзање производње оружја јер расте притисак савезника да одговоре на све већу потражњу за оружјем и опремом.

Други дипломата ЕУ сматра да би новац који заради од продаје оружја, Америку могао навести на закључак да је „сав тај кеш од гаса“ можда „мало превише“. Додао је да би смањење цена гаса могло помоћи да „јавна мњења остану јединствена“ и да преговарају са трећим земљама о залихама гаса.

„Није добро да друге земље стекну утисак да наш највећи савезник заправо остварује огромне профите на нашој невољи“, рекао је тај дипломата.

 

 

 

 

 

 

Извор: вијести,б92