Свет

ДО ЈУЧЕ СУ СЛАВИЛИ СЛОБОДУ, САДА МОРАЈУ ДА ОДУ ИЗ ХЕРСОНА! „Прошли смо пакао“

Херсон је опет на мети руских војника.

Украјинци су побегли из Херсона од руског гранатирања, само неколико недеља након што су прославили украјинско поновно заузимање тог града на југу, преносу Гардијан. Асошиејтед прес је известио да се низ камиона, комбија и аутомобила – од којих неки вуку приколице или превозе кућне љубимце и друге ствари – протезао километар или више на периферији Херсона у суботу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дани интензивног гранатирања од стране руских снага изазвали су горко-слатки егзодус: многи цивили су били срећни што је њихов град освојен, али су жалили што нису могли да остану. „Тужно је што напуштамо свој дом“, рекао је Јевхен Јанков док је комби у коме је био мало напред. Сада смо слободни, али морамо да идемо, јер има гранатирања, а међу становништвом има мртвих.

Провиривши главу са леђа, Свитлана Романивна је додала: „Прошли смо кроз прави пакао. Наш комшилук је горео, била је то ноћна мора. Све је било у пламену“.

Емилие Фоуреи, координатор пројекта за хитне случајеве за хуманитарну групу Лекари без граница у Украјини, рекла је да је евакуација 400 пацијената из психијатријске болнице у Херсону, која се налази у близини електричне централе и линије фронта, почела у четвртак и требало би да се настави у наредном периоду.

Русија је појачала своје нападе на критичну инфраструктуру након што је претрпела неуспехе на бојном пољу. Истакнути руски националиста рекао је у суботу да руска војска нема довољно лекара – ретко јавно признање о проблемима у војсци.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО