Србија

СРБИ ОВИМ ПОТЕЗОМ СПРЕЧИЛИ КУРТИЈА ДА НАПРАВИ СКАНДАЛ! Тактички заштитили себе и свој народ

То што је девет посланика Српске листе данас технички верификовало мандате у парламенту привремених институција у Приштини и одмах након тога напустило седницу потез је којим се спречава улазак у парламент оних Срба који би следили Куртијеву политику, сматра дипломата у пензији Зоран Миливојевић.

Како је саопштила Српска листа, том стратешком одлуком је најдиректније спречено да се оствари план Аљбина Куртија и њему подобних Срба да се измене устав и закони којима се гарантују права српског народа на Косову и Метохији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срби превентивно спречили Куртија
Наглашавају да ова стратешка и политичка одлука неће ни на који начин зауставити процес напуштања косовских институција на северу Косова и Метохије, којим се гасе све косовске институције на тој територији. Овим потезом је, како кажу, девет посланичких места Срба у парламенту такозваног Косова, остало у сигурним рукама.

– Овим што су верификовали мандате просто дају до знања да Срби неће да дозволе да се тиме манипулише јер никада нисте сигурни када је реч о Куртију и његовој влади шта све могу да учине пошто не сносе никакве последице за своје потезе. Нема никаквих санкција према њима и због тога су Срби превентивно учинили то што су учинили, да се спречи манипулација и могућа злоупотреба – истиче Миливојевић.

Наш саговорник објашњава да на места Срба са Српске листе који су напустили скупштинске клупе не би могли да дођу неки други ван те листе. Ако је Српска листа прешла цензус и ако једни напусте скупштину могу само са те исте листе да дођу други, указује он на то како би требало да буде.

Курти је увек игнорисао законе
Истиче, међутим, да је премијер такозваног Косова Курти и до сада манипулисао свим и свачим тако да није искључено да би и сада тако поступио.

– Могао би да игнорише све законе, прописе и норме, што иначе чини и могао би просто да по основу националне припадности, а због обавеза да има Србе у парламенту, доведе неке људе који подржавају његову политику и његову странку, који су ван ових 95 посто Срба који апсолутно стоје иза Српске листе и иза српске приче и српских интереса на Косову и Метохији – оцена је доброг познаваоца ситуације на Косову и Метохији.

У Српској листи објашњавају да би измена косовског устава, што је намера Куртија, водила укидању српских општина, отимању имовине од Српске православне цркве, укидању српског језика, укидању права на заступљеност у институцијама…

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је то још прецизније образложио за Спутњик, истичући да је реч о техничкој верификацији посланичких мандата и да повратка у приштинске институције нема док се не повуче противправна одлука Приштине о пререгистрацији регистарских таблица и док се не формира Заједница српских општина.

– Разлог верификације нових мандата са Српске листе је искључиво тај што смо дошли до најновијих сазнања да Курти спрема паклени план освете српском народу на КиМ. Планирао је да места која су загарантована за представнике српске листе попуни оним Србима који подржавају Приштину и Куртија, а не Београд и српски народ на КиМ – каже Петковић.

Спречавање промене устава
Њихов улазак у парламент је спречен техничком верификацијом нових девет посланика са Српске листе уместо оних који су напустили скупштину и тако онемогућен Куртијев план промене такозваног Устава Косова којим су загарантована одређена права српском народу на КиМ, пре свега чланом 144. Тај члан, како је објаснио, спречава доношење антисрпских закона и до сада је био најјаче оружје у рукама посланика Српске листе.

Без дупле већине, односно и без већине гласова посланика Српске листе, односно представника српске заједнице, није могуће доношење оних закона који би ишли на руку Приштини, напомиње Петковић.

Ако би у посланичким клупама седели људи са листа који немају никакав легитимитет за које готово нико од Срба није гласао на КиМ Курти би, сматра он, одмах кренуо у промену Устава, а посебно тог члана 144, што би омогућило укидање српских општина нарочито јужно од Ибра, укидање српског језика као службеног, укидање одлучивања гласањем по принципу дупле већине. Могао би, тако, да формира Војску Косова и не би имао препреке да крене у формирање Велике Албаније, јер, како истиче, садашњи Устав каже да Косово не може да се придружује другој држави.

Осујећен покушај новог терора над Србима
Петковић нема дилему да би променом виталних закона о заштити културног наслеђа сво наше наслеђе названо косовским, али и доведен у питање опстанак и положај Српске православне цркве на КиМ, промењени би били закони који се односе на општинске изборе, укинути наши национални симболи, верски празници.

Једини циљ Српске листе је да буде брана свим антисрпским потезима Приштине и Аљбина Куртија, а не повратак у институције ни неки договор. Овим је осујећен покушај новог терора над српским народом на КиМ, закључио је Петковић за Спутњик.

 

Извор: Информер