Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОБРАЋА НАЦИЈИ: Није случајно Курти вечерас послао полицију на север!

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности по повратку из Брисела, где је данас имао дуге, исцрпљујуће преговоре са премијером привремених институција у Приштини, Аљбином Куртијем, уз посредство представника ЕУ, Ђозепа Бореља и Мирослава Лајчака.

Како је председник Србије рекао, никакав договор није постигнут, јер је Курти био против свега, док је Вучић прихватио све предлоге, како је потврдио и Борељ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

УСТРЕМИЛИ СЕ НА БОРЕЉА

Председник Вучић је, коментаришући Куртијеве оптужбе на рачун Бореља, рекао:

„Видим да су се устремили на Бореља, јер ваљда сви морају да буду глуви и слепи да не виде шта се дешава. Борељу сам захвалан што се понашао коректно“.

НЕ ЗНАМ КАДА ЋЕМО ИМАТИ СЛЕДЕЋИ СУСРЕТ

Око могућег окупљања српског народа на демонстрацијама, Вучић каже:

„Кључна порука за њих је шта год да раде, протести не смеју да буду насилни, већ мирни“.

Упитан када ће бити следећи сусрет са делегацијом Приштине, председник Србије одговара:

„Само желим да вам кажем када ћемо имати следећи сусрет. Ако око овако нечег не можемо да се договоримо… О чему? О признавању Косова? То није наша политика. За нас нема ништа важније од очувања мира“.

„Моја главна порука је да дамо све од себе да сачувамо мир, да ми Срби не будемо криви“.

„Срби из институција излазе зато што неће да уради оно што је потписано, а то је ЗСО, зато што хоће да пише казне за таблице, а нема право, као што нема право ни да смењује регионалне начелнике полиције“.

ОВО НИЈЕ ПОБЕДА, ЗА МЕНЕ ЈЕ ПОБЕДА КАД СВАКА МАЈКА, И СРПСКА И АЛБАНСКА, МОГУ МИРНО ДА СПАВАЈУ

Замољен за коментар да је ЕУ први пут рекла да је Србија све урадила, а да Курти није, Вучић је рекао:

„Да питате моје пријатеље Дачића и Вучевића рекли би да је то велика победа Србије, јер се то није догодило 23 бодине. Ја то не осећам као победу, зато што је победа за мене нешто друго. Победа је ако знам да ће свака мајка и свако дете мирно да заспи. И српска и албанска. За мене је победа компромис, за мене је победа трајни мир“.

„О каквој победи причамо? Кад знам да нико на северу Космета вечерас неће мирно да спава“.

БОРЕЉУ И ЛАЈЧАКУ САМ РЕКАО: „НЕМА НИШТА ОД ОВОГА“

Вучић је рекао да жели да пружи више информација, не само о ономе што се догађало у Бриселу, јер то је већ прошлост, већ и ономе шта ће да се догађа.

„Поносан сам што је српска делегација дошла у Брисел са јасном намером да се договара, пристаје на компромисе и да по сваку цену покушамо да сачувамо мир и животе људи“.

„Понашали смо се одговорно, јер нема те мајке, сестре, супруге ни детета који би волели да му се неко врати у ковчегу“.

„Дали смо све од себе, више пута прихватали нове и нове предлоге. У неком тренутку, после сат преговора, рекао сам господи Борељу и Лајчаку: ‘Нема ништа од овога“.

„Србија нема проблем са КС таблицама, у више наврата сам поновио. Довољно је да имамо статусно неутралне КС. Међутим, друга страна је реаговала негативно“.

„Важно је било то што сам молио за некакав папир. Рекао сам да можемо да отворимо све теме, али оно што морамо је да имплементирамо оно што је већ потписано. Када то кажете, видите сву суштину проблема, они покушавају да нам кажу да ћемо можда једног дана добити ЗСО, али тек када на један или други начин признамо Косово“.

„Негде око три поподне смо помислили да смо близу“.

„Косово би требало да суспендује све акцији око пререгистрације, а Србија да не издаје ни не обнавља таблице са местима на КиМ. Ми смо пристали. Како да им верујемо за било шта у будућности, ако нису у стању да поштују оно што је потписано у прошлости?“.

„НИЈЕ СЛУЧАЈНО ШТО ЈЕ КУРТИ ВЕЧЕРАС ПОСЛАО НА СЕВЕР СВУ ПОЛИЦИЈУ КОЈУ ИМА У ПРИШТИНИ“

„Рекао сам више пута, боље да разговарамо 100 година него један дан да се сукобљавамо“.

„Шта је данас било проблематично? За нас ништа. Очигледно је неко друго желео сукоб и планира га. Није случајно да је баш вечерас све што постоји полиције у Приштини послато у четири места“.

„Срби добро знају да им није обавеза да плаћају харач који није потписан. Постоји бес становништва на северу КиМ“.

„Нама од сутра предстоји тежак период, много бесаних ноћи. Морамо да будемо забринути, али нема места паници“.

„Борељ је више пута рекао представнику Приштине да има обавештајне податке да ће бити проблема“.

„Знам да ће ми представници Срба рећи да им је свега доста. Али морају да знају да нам је живот сваког њих важнији од свега“.

„Још једном молим међународну заједницу која има утицај на Приштину да га искористе на господина Куртија и остале и помогну да нам да сви заједно сачувамо мир“.

„Захвалан сам представницима ЕУ што су имали стрпљења да 7,8 сати разговарају са нама“.

„Чак и када су Албанци имали жеље, рекли смо да нема проблема само да се имплементира оно што је раније потписано. Они кажу: ‘Па то је потписала бивша власт’. Дође ми да чупам косу. Замислите да ја кажем: ‘Па то је потписао Борко Стефановић“.

„Уз сву моју забринутост, урадићемо све што можемо“.

Извор: Курир.рс