Свет

АМЕРИКА НА КОРАК ОД КОЛАПСА! Остају без територије?

АМЕРИЧКИ међуизбори у новембру показали су да житељи Калифорније и даље подржавају своје руководство из Демократске странке, али гласаче из Сан Бернардина, толико фрустрира прогресивистички курс власти да су гласали за то да се испита могућност отцепљења и формирања засебне државе.

На основу резултата саветодавног референдума одржаног у округу Сан Бернардино, једног од најнасељенијих округа америчке савезне државе Калифорније, у којем живи око 2,2 милиона људи, налаже се локалним званичницима да испитају могућност сецесије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина с којом је референдумска одлука донета је веома, веома танка, али је она најновији знак политичког узнемирења и економских недаћа у Калифорнији.

Покушај стварања нове савезне државе, ако би успео, био би први од образовања савезне државе Хаваји 1959. године, и то је предлог на дугом штапу из округа који се налази у најближем источном комшилуку Лос Анђелеса, у којем су трошкови живота нагло порасли.

Да би успео, морао би добити одобрење калифорнијских законодавних органа и Конгреса – за шта су шансе изузетно мале.

Опет, значајно је то што се ради о расно и етнички разноликом округу, који је и политички разнолик, а то је и пети најнасељенији округ у Калифорнији и територијално највећи у Америци, површине веће од девет америчких савезних држава.

Исход гласања говори о отуђењу дела гласача од демократског руководства које има слабе резултате у решавању све израженије кризе бескућништва, раста трошкова становања и пораста стопе криминала.

Са друге стране, становници овог округа плаћају неке од највиших пореза у земљи.

 

Извор: sd.rs