Свет

ХАОС НА НЕБУ – ГРЦИ ПРЕСРЕЛИ ТУРСКЕ АВИОНЕ: Одмах стигао одговор

БОРБЕНИ авиони грчког ваздухопловства покушали су да пресретну турске летелице током НАТО мисије, саопштило је турско Министарство одбране, преноси РИА Новости.

Мисија НАТО НЕКСУС ЕЈС, која се одвијала у међународном ваздушном простору, пресретнута је од стране летелица које припадају Грчкој, али је наше ваздухопловство дало неопходан одговор, па је мисија НАТО успешно завршена – саопштило је министарство на Твитеру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турска захтева окончање милитаризације грчких острва у источном Егеју.

Према речима министра спољних послова земље Мевлута Чавушоглуа, такав корак представља кршење дугогодишњих међународних уговора. Према његовим речима, Анкара је одлучна да разговара о суверенитету ових острва и оспори га ако Атина не заустави кршења.

Затегнути односи између земаља погоршали су се након говора грчког премијера Киријакоса Мицотакиса у америчком Конгресу у мају. Он је говорио о великом броју летова турских ловаца изнад грчких острва и позвао да се не продају авиони Ф-16 „онима који поткопавају стабилност на Медитерану“.

Турски председник Тајип Ердоган је неколико пута изјавио да би „Турци могли изненада доћи ноћу“ ако се грчке провокације наставе.

Мицотакис је претње Анкаре и покушаје да се доведе у питање суверенитет земље назвао неприхватљивим.

Истовремено, Ердоган одбија да комуницира са премијером Грчке од маја. Турски лидер је рекао да је Мицотакис прекршио договоре постигнуте на њиховом састанку у марту, и да Анкара сарађује само са поштеним политичарима који држе обећање.

 

 

Извор: Новости.рс

Ознаке