Србија

„КУРТИ НЕЋЕ СТАТИ ДОК НЕ БУДЕ ЖРТАВА!“

Срби, који на северу Косова и Метохије протестују због хапшења својих сународника осми дан проводе на блокадама.

Према последњим информацијама, Слађану Трајковићу одређен је притвор до месец дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дирекција полиције у Приштини негирала је да је јуче у Косовској Митровици ухапсила Зорана Михаиловића.

Апелациони суд у Приштини одбио је жалбу против одређивања притвора Дејану Пантићу. Адвокати истичу да је посебно алармантно стање у ком се налази ухапшени Пантић и да се он не налази у притвору већ на непознатом месту и да нико не зна где је.

Дејан Милетић, из Центра за проучавање глобализација, и политички аналитичар Марко Шћепановић били су гости Усијања где су прокоментарисали неких од последњих информација са КиМ.

Милетић се најпре дотакао саме кризе за коју наводи да је ескалација сукоба неизбежна.

– Чини ми се да је питање тренутка и да Курти неће стати док не буде жртава на простору КиМ-а. То је један пламен који тешко ко може да заустави. Било које деловање приштинских снага на простору северног дела КиМ-а је недопустиво и морало је енергично да се заустави. То се није десило. Самим тим смо ушли у једну фазу где не видим ни добру вољу и жељу сагледавања деловања на терену Међународних представника да би се зауставио Курти. Ту ће вероватнодоћи до неке ескалације – истакао је Милетић.

Наш народ је од силне муке и после 10 година непоштовања Бриселског споразума изашао из институција. Уместо да се ту стави тачка и да се одлучно изврши притисак на Куртијеву политику и да се договорено реализује, испало је да никог то неинтересује. Они се играју са нама и Међународним правом. Да трагедија буде већа, они тиме урушавају и своје институције и кредибилетет САД – рекао је Милетић.

Водитељка Јелена Пејовић навела је да у случају Слађана Трајковића постоји наводна оптужница за ратне злочине од пре 23 године.

– То су чисте лажи и измишљотине Аљбина Куртија и његове владе. Они су погазили Бриселски споразум и ми сада видимо шта они покушавају да ураде преко одређених лажних Срба, лицемера и издајника. Не могу њих уопште да схватим и нека их је срамота тога што раде на Косову. Аљбин Курти мисли да ће тако да купи све Србе на Косову. То говорим о министру који је изабрао пре неки дан и његовим саветницима. Треба да их је срамота и стид – рекао је Шћепановић.

Водитељку је интересовало под којим условима би КФОР прихватио повратак српских безбедносних снага по резолуцији 1244.

– По резолуцији 1244 која је донета и коју су они наметнули, а ми потписали Кумановским споразумом 1999. године, командант КФОР-а је апсолутно дужан да врати 1.000 припадника српских безбедносних снага на КиМ. Пре два дана је предат захтев и још није добијен одговор. Они једино могу да одуговлаче, а да одбију захтев они на то немају право. Јер је то исти споразум који су они нама наметнули – рекао је Шћепановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

 

Ознаке