Србија

КУРТИЈЕВ НАПАД БИЋЕ САМО ЈАЧИ, ЗАПАД НА ОВЕ ПОСТУПКЕ НЕМ!

Сва ова дешавања треба ставити у контекст притисака у вези са усвајањем француско-немачког плана, оцена је стручњака

У све напетијој ситуацији на северу КиМ не само да нема ни назнака да ствари иду ка смиривању, већ сваки нови потез Приштине прети да све гурне у отворени сукоб. Прогон и хапшење косовских Срба, од чега је све кренуло, само се наставља, па је тако откривен план застрашивања косовског премијера Аљбина Куртија а чију окосницу чине спискови за будућа хапшења. На Куртијевој црној листи најпре је било 230 имена, углавном под оптужбом за наводне ратне злочине, али је списак много дужи, па се сад помиње и бројка од 600 људи. Сви последњи потези Приштине прошли су уз ћутање међународне заједнице, па је очигледно да Курти све ради у сагласју са САД и ЕУ и тако производи додатни притисак на Србију, оцењују саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хибридни притисак

Председник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић уверен је да неће доћи до смиривања ситуације све док Курти има велику подршку запада за своје једностране потезе који воде ескалацији.

– Сви ти потези имају један тактички циљ, а то је да се створи таква атмосфера да се питање севера Косова, односно контроле над безбедношћу на тој територији, преда у руке косовских снага безбедности. Проблем је у томе што Курти за то има подршку западних држава, пре свега Немачке, али има и прећутну подршку оних који га не притискају довољно. Ту мислим на Американце који су до сада показали да могу да повуку потез ка деескалацији. У овом тренутку не видим намеру да се тако нешто учини, макар на терену. Западне државе, без обзира на свој став и ниво контроле над Куртијем, имају заједнички циљ по питању притиска Београда у вези са решавањем статусног питања. Сва ова дешавања треба ставити у контекст притисака у вези са усвајањем француско-немачког плана. Бојим се да су ови ескалаторни потези у функцији додатног хибридног притиска на Београд и косовске Србе – упозорава наш саговорник.

Разбијање Српске листе

Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност сматра да је Америка једина која то може да заустави.

– Једино под њеним притиском ће се Албанци повући. ЕУ се ту не пита ништа. Питање да ли је Американцима уопште у интересу да у овом тренутку упозоравају Куртија, јер се бојим да, након француско-немачког плана, постоји сагласје између САД и ЕУ да се врши снажан притисак на Србију. Чини се да су и Американци и Европљани дали Куртију одрешене руке да што јаче притиска Србе на северу КиМ, а самим тим и на Србију. Избори на северу су и одложени да би Курти имао неколико месеци да разбије Српску листу, односно организацију Срба на северу и то он сад спроводи. Ни САД нити ЕУ не воле ту компактност и јединство Срба и пуштају га да он тај посао заврши – оцењује он.

Граовац каже да нас у наредним месецима чека изузетно напет период.

– Куртијеви притисци ће бити све јачи, а запад ће на то остати нем. Србија мора да избегне конфликт који ће за њу бити изразито штетан и за који би била окривљена. Јер, ово што Курти ради, из угла запада је легално – не могу да постоје паралелне институције и центри одлучивања на северу КиМ. Пошто га сматрају легалном творевином, Косово по њима ради потпуно легалну ствар. Зато се застрашују Срби и траже они лојални Приштини – напомиње наш саговорник.

Француско министарство за Европу и спољне послове

Подржавамо европску перспективу Косова

Француско Министарство за Европу и спољне послове саопштило је да Француска подржава европску перспективу Косова „на исти начин као и друге земље Западног Балкана“. Како се наводи у саопштењу, Француска позива Косово да настави са реформама неопходним за његово приближавање Европи, посебно у областима владавине права и заштите припадника мањина.

– Француска ће наставити да подржава напоре предузете у овој области. Косово, као и Србија, такође мора да се одговорно и конструктивно ангажује у дијалогу у циљу нормализације односа Београда и Приштине, што је суштински услов за европско приближавање обе земље и за стабилност целог региона – додаје се у саопштењу.

 

Извор: Курир