Свет

„РУСИЈА И САД НА ИВИЦИ СУКОБА“ Драматична изјава из Москве

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс рекао је да је Русија крива за погоршање америчко-руских односа.

Опасна и кратковида политика Вашингтона довела је САД и Русију на ивицу директног сукоба, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс рекао је да је Русија крива за погоршање америчко-руских односа.

Након тога је Захарова одговорила да су само напори САД одрже америчку хегемонију и игнорисање нове геополитичке реалности, као и арогантна неспремност да се уђу у озбиљан дијалог о безбедносним гаранцијама, довели су до предвидивог резултата.

– САД не само да финансијски и оружјем подржавају неонацистички режим у Кијеву, већ и повећавају своје војно присуство на терену. Ово је опасна и кратковида политика која је довела САД и Русију на ивицу директног сукоба. Москва позива Бајденову администрацију да трезвено процени ситуацију. Надамо се да ће нас чути у Вашингтону, али за сада нема разлога за оптимизам – рекла је Захарова.

Ипак, према речима Захарове, Русија је „заинтересована за деескалацију тензија и договора“.

– Не одустајемо од комуникације са САД на разним нивоима, али за бар минималан напредак неопходан је и корак САД. За то је потребна политичка воља, отвореност и спремност да се преговара поштено, без прста у џепу. А то је оно што Вашингтону у овом тренутку потпуно недостаје – рекла је Захарова.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs

Ознаке