Свет

ШОЛЦ: ПОВУЧЕНА ЈЕ ЦРВЕНА ЛИНИЈА! Опасност од ОВОГА је сада мања!

Путин је јуче рекао да се ризик од нуклеарног рата повећао

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је ризик од тога да руски председник Владимир Путин употреби нуклеарно оружје тренутно смањен због одговора међународне заједнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шолц је за данашње издање „Функеа“ рекао да се рат у Украјини наставља „несмањеном бруталношћу“, али и да се једна ствар променила.

„Русија је престала да прети употребом нуклеарног оружја, јер је међународна заједница одредила црвену линију“, рекао је Шолц, пренео је Ројтерс.

Путин је, међутим, јуче рекао да се ризик од нуклеарног рата повећао, док је Шолц је интервју „Фунеку“ дао у понедељак.

Немачки лидер такође сматра да, упркос великим поделама, важно је наставити дијалог са Кремљом и да је неопходно разговарати са Русијом о контроли наоружања у Европи, али да Москва претходно мора да стане са борбеним операцијама у Украјини.

„Пре свега, Русија мора да прекине рат и повуче своје трупе. Тачно је да ће након тога уследити питање како да осигурамо безбедност у Европи. Наравно, спремни смо да разговарамо са Русијом о контроли наоружања у Европи. То смо већ понудили пре рата и ништа се није променило по том питању. Радимо све да спречимо директан рат између Русије и НАТО, јер знамо да би такав конфликт имао само губитнике у целом свету“, додао је Шолц.

 

Извор: Телеграф