Србија

СРБИЈА ПОЗВАНА, УРАДИТЕ ОВО ШТО ПРЕ! После тога за вашу државу потећиће мед и млеко

Фото: Pixabay

Европски известилац за Србију Владимир Билчик још једном је позвао Београд да што пре уведе санкције Русији, поручујући да ће од тог тренутка малтене потећи мед и млеко за нашу државу!?

Билчик је устврдио да би Србија послала важан сигнал Европској унији увођењем санкција Москви, после чега би ‘много лакше напредовала у свим осталим областима’.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Србија мора да напредује и спроведе реформе у многим областима, укључујући и владавину права и демократију. Потребан је напредак у дијалогу са Приштином и очекујемо усклађивање са нашом спољном и безбедносном политиком, укључујући и санкције Русији. Ако Србија крене тим путем, а ја сам охрабривао наше српске партнере да размишљају о постепеном увођењу санкција, то би био важан политички сигнал свим државама чланицама, свим институцијама ЕУ да је Србија са нама. Ово јесте политичко питање које је тренутно у фокусу, и ако би Србија напредовала на том пољу, верујем да би лакше напредовала и у осталим областима у евроинтеграцијама – изјавио је Билчик у интервјуу за ‘Глас Америке’.

Коментаришући наводе европског званичника, бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да је за ЕУ најважније да Србија уведе санкције Русији како би наставила преговоре о чланству и да Брисел то види као једину опцију.

– Ово потврђује да су политичари из ЕУ став према Русији произвели у ‘врховни критеријум’ за било коју врсту напретка у вези са приступним преговорима Србије. Стављени су у други план сви други критеријуми који фигурирају у преговарачком оквиру, а који су везани за поглавља 23 и 24, односно за владавину права, реформе и друго… Геополитички интерес је произведен у главни критеријум када је реч о приступању чланству ЕУ и као главни услов за напредак Србије у тим преговорима – истиче Миливојевић.

Приштина и Београд морају да причају
Владимир Билчик изјавио је и да се залаже за дијалог Београда и Приштине и да је то једини пут ка постизању решења.
– За мене је дијалог једини пут. И кад чујем да неко умањује значај дијалога или сугерише да он не функционише, то није добро ни за европски пут Србије, ни за решавање проблема између Београда и Приштине. Мислим да треба да охрабрујемо дијалог, јер међусобно признање, ако и дође до тога, требало би да произађе из дијалога Београда и Приштине – казао је Билчик.

 

Извор: Информер