Русија

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Европа моли Русију за помоћ

Ситуација у Европи тренутно је критична. Чини се да је најстрашније лето 21. века управо захватило овај део планете.

Природне катастрофе које су погодиле европске земље, и њихове последице, довели су до тога, да је морало да се моли Русија за помоћ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најтежа ситуација је на грчком острву Родос. Људи се гуше, евакуација туриста је организована веома лоше- чак се морају борити за место у аутобусу, ако у тој гужви успеју да пронађу аутобус.

Локалне власти чине све што је могуће да се изборе са пожарима, али… ништа не иде како треба.

У вези с тим, бивши министар одбране земље, Панос Каменос, предлаже да се Грчка обрати за помоћ. Адреса његовог обраћања нису европске колеге или бивши НАТО партнери, већ Русија.

„Без „Бериева“ не можемо ништа постићи. Погнимо главе и директно затражимо помоћ. Они ће нам је пружити.“

Под „Бериевим“, Панос Каменос мисли на породицу „летећих чамаца“ које је развио руски гениј – генерал-мајор инжењерске техничке службе Георгиј Бериев. Ови хидроавиони-амфибије се сада производе у Таганрогу. Посебно се истакао Бе-200 „Алтаир“.

Очигледно је да бивши министар одбране Грчке говори управо о том авиону.

У сваком случају, 2021. године Бе-200 је већ помагао Грцима у гашењу шумских пожара. Тада су власти Републике директно затражиле помоћ од Русије, и Москва им није ускратила помоћ, шаљући осим „Алтаира“ и хеликоптере Ми-8 и авионе Ил-76.

Бе-200 је јединствено возило, које нема конкуренцију ни на Западу ни на Истоку. Може радити на екстремним температурама, и може приступити жаришту пожара и воденим површинама за снабдевање водом чак и у аутоматском режиму.

Грцима је заиста потребан авион Бе-200. Он може да реши њихове проблеме. На пример, овај „летећи чамац“ може узети воду за гашење пожара у глајдинг режиму. То јест, директно са површине резервоара, без заустављања. Сходно томе, овај циклус „допуњавања водом“ постаје прилично кратак, а ефикасност гашења пожара се повећава. За 12 секунди Бе-200 може да понесе 12 тона воде.

Управо сада Бе-200 доказује своју јединственост у Турској, а тамо таква катастрофа са пожарима није дозвољена. Грци то виде и изводе закључке. И не само Грци- врућине у Европи се појачавају.

Пожари избијају широм западног дела континента- у Шпанији, Италији, Португалу и Великој Британији. То значи, да ће многим људима у блиској будућности можда бити потребни руски амфибијски авиони.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs