Србија

ГРЕНЕЛ ЗАБРИНУТ ЗБОГ КУРТИЈА! Незадовољан због ОВОГА!

Фото: Јутјуб принтскрин

Бивши специјални изасланик Вашингтона за дијалог Ричард Гренел критиковао је администрацију Џозефа Бајдена, да узајамно признање не ставља храну на сто људима на КиМ који покушавају да створе породицу, нама је потребан економски развој – то је циљ, а то се није десило под овом администрацијом, истакао је Гренел.

Бивши специјални изасланик Вашингтона за дијалог Ричард Гренел рекао је гостујући у Дневнику РТС да све стране у региону треба да погледају чињенице, каква је била ситуација под Доналдом Трампом и каква је сада под Џозефом Бајденом.

„Јасно је да смо ми од имплементације економских споразума, доносили послове младим људима, отварали границе, дошли до хаоса и да НАТО снаге морају да се умешају. Та промена је Аљбин Курти. Веома сам забринут што Курти одбацује америчке идеје, наставља да одбацује европске идеје, а не трпи последице. То ће се наставити док не буде притиска од САД, у овом тренутку нема последица“, истакао је Гренел.

Према његовим речима, нису потписани нови споразуми под Бајденом, говоримо о већ потписаним уговорима који су постали релевантни због ситуације.

„Европљани су током дугог периода хтели да се прелаз Мердаре отвори, али он није био отворен док се Американци нису умешали. Имали смо под Трампом споразум о слободној трговини о директним летовима. Ништа од тога није спроведено. ЗСО је стари споразум који је требало да буде спроведен“, напоменуо је Гренел и додао да америчка политика сада препушта палицу Европљанима.

Бивши специјални изасланик Вашингтона за дијалог истакао је да је он сада у приватном сектору и да се бави економијом.

„Видели смо да Стејт департмент шаље људе нижег нивоа и пуштају Европљане да преузму вођство“, каже Гренел.
Објаснио је да постоји велика разлика између неког кога шаље председник САД, а људи којима је сада то поверено су из Стејт департмента и они не подносе извештај председнику.

„Оставили смо по страни причу о политици, о међусобном признању, о чему је говорено 20 година. Узајамно признање не ставља храну на сто људима који покушавају да створе породицу. Нама је потребан економски развој. То је циљ, а то се није десило под овом администрацијом“, истакао је Гренел.

Вашингтонски споразум
А Вашингтонски споразум је, каже, у приватни сектор укључивао западне фирме.

„Планирали смо да радимо на томе. Важно је да се владини званичници склоне и да дозволе приватном сектору да се укључи. Не постоји права замена за вођство. Рекао бих да постоји недостатак вођства Беле куће“, напоменуо је Гренел.

Нагласио је да о француско-немачком предлогу нема детаља и да обе стране морају захтевати више детаља.
„Људи неће потписати уговоре који само обнављају претходне уговоре. Француска и Немачка покушавају да уведу нови споразум, а боље би им било да се концентришу на имплементацију претходних договора“, истакао је Гренел.

 

 

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031