Свет

ОБЈАВЉЕНИ СТРАВИЧНИ ПОДАЦИ: Ево колики су Руски и Украјински ГУБИЦИ од почетка рата до данас!

Русија и Украјина месецима не објављују поуздане податке о својим губицима

За скоро годину дана сукоба у Украјини, близу 180.000 људи је убијено и рањено у редовима руске војске и 100.000 на украјинској страни, не рачунајући 30.000 убијених украјинских цивила, навео је у недељу командант норвешких Оружаних снага, преноси Индеx.хр.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Руски губици су близу 180.000 мртвих и рањених војника – рекао је начелник Генералштаба норвешких Оружаних снага Еирик Кристоферсен у интервјуу за ТВ2, не прецизирајуц́и одакле долазе подаци.

Норвешка, која дели границу са Русијом, чланица је НАТО-а од његовог оснивања 1949. године.

– Украјински губици су вероватно више од 100.000 мртвих и рањених. Уз то, Украјина има око 30.000 цивилних жртава у том страшном рату – додао је генерал.

Русија и Украјина месецима не објављују поуздане податке о својим губицима.

У новембру је начелник Здруженог генералштаба америчких Оружаних снага Марк Мили рекао да руска војска има више од 100.000 мртвих и рањених и да је ситуација на украјинској страни, вероватно, слична.

Ови бројеви се не могу независно проверити.

– Упркос великим губицима, Русија је способна да настави рат дуго времена. Највише забрињава да ли ц́е Украјина успети да задржи руско ваздухопловство ван рата, пошто га је до сада све држала подаље захваљујуц́и својој противваздушној одбрани – рекао је норвешки генерал у недељу, напомињуц́и да Москва има капацитете за мобилизацију и производњу оружја.

У руским нападима последњих месеци углавном су коришц́ене ракете дугог домета.

Истовремено, норвешки генерал је позвао да се борбени тенкови што пре пошаљу у Украјину, што је Немачка до сада највише оклевала.

– Ако пређу у офанзиву током зиме, треба им то што је пре могуц́е – рекао је Еирик Кристоферсен за ТВ2.

 

 

Извор: Srbija Danas