Свет

Шок! УКРАЈИНА НАСАМАРЕНА?

ПРЕМДА је Украјина све вештија у обарању руских дронова, то јој заправо не иде у прилог на бојном пољу: бројно одбрамбено оружје које та земља користи, попут ракета земља-ваздух, кошта знатно више од дронова. Што би пак, по речима појединих војних експерата, могло да фаворизује Москву на дуге стазе.

Први човек украјинске консултантске куће „Молфар“ Артјем Старосјек проценио је да обарање беспилотне летелице ракетом кошта и до седам пута више од самог дрона, те да је Русија од септембра послала око 600 дронова на Украјину. Распрострањене су и тврдње да се потенцијално ради о руској војној стратегији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је Москва више пута демантовала да користи иранске дронове, „Њујорк тајмс“ износи податак да Русија користи беспилотне летелице „шахид-136“, тј. релативно једноставне и прилично јефтине дронове, док је разно оружје које се користи за њихово скидање с неба много скупље.

Украјинске снаге употребљавају различите одбрамбене системе, нешто јефтиније из совјетске ере, као и оне савремене, доста скупље које им је уступио НАТО. Производња дрона кошта око 20.000 долара, док цена ракете земља-ваздух која се испаљује ради његовог обарања може да се креће од 140.000 долара за совјетски С-300 до 500.000 долара за пројектил америчког НАСАМС-а.

Матју Булег, консултант Програма за Русију и Евроазију у лондонском „Четам хаусу“, рекао је за „Њујорк тајмс“ да Украјина тренутно има довољно оружја и муниције за борбу против руских дронова.

– Цена је ирелевантна све док Запад пружа војну помоћ Украјини – изјавио је Булег и додао да ће се Кијев суочити с правим проблемима тек кад муниције нестане.

 

Извор: RT

Ознаке