Србија

СРБИЈА ЋЕ ПЛИВАТИ У НОВЦУ: Ево колико ЗЛАТА има у откривеном НАЛАЗИШТУ

Pixabay.com

Србија има значајне резерве злата, а према последњим проценама Гео завода које су урађене 2000. године, има 250 тона на постојећим налазиштима и 150 тона на потенцијалним, а после најновијих открића, као што је Чукару Пеки, може се рећи да има резерве од 500 тона у руди, према грубој процени, изјавио је данас заменик директора Геолошког завода Србије Предраг Мијатовић.

Он је за Тањуг рекао да се од тога злата у руди, после прераде праве златне полуге или инвестиционо злато које се затим смешта у трезор централне банке, као и у свим земљама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико се настави овим темпом експлоатације, биће потребно неколико векова да све то злато буде прерађено, напоменуо је Мијатовић.

Према његовим речима, рударство је у експанзији не само у Србији, него и у свету јер, према последњим подацима, тренутно се улаже 1,8 трилиона долара за пројекте, а у Европи 700 милијарди евра за око 100 пројеката у различитим фазама.

Због енергетске ситуације, европске земље сада прилагођавају своје законодавство да би могле да спроводе геолошка испитивања и да затим отварају руднике јер су у претходних 30 година смањиле активност у тој области због еколошких питања, истакао је Мијатовић.

Он је оценио да је Србија на добром путу да се прикључи том актуелном тренду, али да постоји један проблем, а то су еколошки покрети који се неосновано противе отварању рудника.

Када је реч о ископавању злата, то је потпуно безбедно по животну средину јер се ради најсавременијим методама, рекао је Мијатовић.

Према његовим речима, фирма која жели да улаже у Чукару Пеки код Бора има два рудника у Бугарској, један у Крумов граду и други у Челопеку и ти рудници су довели до повећања запослености и повећања стандарда, тако да је вест да жели да отвори рудник у Србији добра вест.

 

Извор: Ало