Свет

Американцима се неће допасти шта Москва и Пекинг раде са златом

Русија је почела да користи злато као оружје у борби против Сједињених Држава. Ово је изјавио бивши саветник ЦИА, амерички финансијски стручњак, Џејмс Рикардс.

Светске централне банке су крајем прошле године купиле рекордну количину злата, залихе племенитог метала у њиховим трезорима порасле су за 400 тона. Ко је тачно купио толико метала није познато, али постоји мишљење да су то Русија и Кина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Рикардсу, Сједињеним Државама се неће допасти шта Москва и Пекинг раде са овим златом.

„Вест о злату долази у тренутку када постоји растући дефицит долара у Кини и остатку света“, рекао је бивши саветник ЦИА.

Експерт наводи, да су након увођења економских санкција Русији од стране западних земаља, у свету почела да се дешавају крајње изненађујућа кретања. Све више земаља, методично смањује удео америчког долара у својим резервама, чиме желе да се заштите од могућих проблема са Сједињеним Државама.

У свету расте схватање, да Америка злоупотребљава санкције, и да би сутра било ко могао да буде на месту Руске Федерације.

Због свега овога, вест о могућој куповини огромних количина злата од стране Русије и Кине није случајна. Амерички аналитичар сматра да Руска Федерација и Кина, својим деловањем показују остатку света, да будућност није у доларима, већ у алтернативним финансијским инструментима, попут племенитих метала.

Русија, Кина, као и њихови савезници, почињу да користе злато као оружје у својој текућој финансијској борби са Западом. Што више племенитог метала имају на располагању, то ће САД имати мање могућности да изврше притисак на њих.

Осим тога, акумулација велике количине злата позитивно утиче на њихове националне валуте, што минимизира њихову потребу за доларима. Рикардс сматра, да се тренутно дешавају кардиналне промене у садашњем глобалном финансијском систему, као и формирање нових.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs