Свет

МЕДИЈИ: Украјини не би помогло ни 100 западних авиона, ево зашто

Кијев је пре 15 дана званично затражио Ф-16 од Холандије, слање авиона је главна тема на Западу, а медији објашњавају зашто су летелице бескорисне.

Лондон је Володомира Зеленског дочекао отвореног срца. У изјави британског премијера, Риши Сунака, види се да је све могуће, па и испорука борбених авиона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тону свог говора, Сунак је већ дао налог да Министарство одбране размотри опцију ове испоруке. Пошто Ф-35 нико не сме ни да спомене, пажња је логично усмерена на „Еурофигхтер Тyпхоон“ Краљевског ратног ваздухопловства.

Зеленски има два главна захтева – ПВО и борбене авионе који су отпорни на руске нападе. Сваким даном све више се намеће питање које нико не жели јавно да постави: није ли ово покушај Кијева да модернизује своје ваздухопловство „бесплатно“? Зашто баш у овом тренутку Украјина жели борбене авионе? преносе медији.

„Ако Украјина тренутно добије 100 западних борбених авиона, они се не могу користити. Потребно је много времена за обуку, као и сложена логистика, нова инфраструктура и прескупо одржавање. Да ли неко очекује да ће Москва, док се то не деси, притиснути „паузу“ и чекати минимум 12 месеци да се Украјинци припреме?“ преноси булгарианмилитарy..

Тренутно, руска војска је разместила високоефикасну и вишеслојну копнену противваздушну одбрану. У срцу овог система су радари 48Иа6-К1 Подлет. Они “лове” непријатељску летелицу на удаљености до 100 км, а то се не односи само на авионе који лете на великим висинама већ и на авионе који лете ниско.

48Иа6-К1 служи противваздушним ракетним системима С-400 и С-300В4 (Антеј-4000) и директно одговора на претње са краће удаљености. Русија је распоредила противваздушне системе Бук-М2, Бук-м3, Тор-М1, Тор-М2… Дакле линију фронта држе на нижем растојању и од авиона који лете изузетно ниско.

Тајфун се не може сакрити од радара 48Иа6-К1. Међутим, већи проблем је то су што британски Тајфуни тренутно подешени да својим пројектилима дају много већи домет, а то се постиже летењем на великим висинама, такође проблем за британске авионе јер је руска одбрана решила овај проблем употребом крстарећих ракета дугог домета.

У стварности, С-400 и С-300В4 Оружаних снага Русије мораће да траже Тајфуне високо на небу, што је, у близини линије фронта, неповољна ситуација за украјинске пилоте.

Еурофигхтери на великим висинама имају ограничене могућности – бомбе Павеwаy ИИ са нишанском капсулом Литенинг ИИИ. Реално, ове бомбе су саме по себи безбедне што се тиче претње на линији фронта.

Ови ловци могу да спречавају будућу инвазију или дубљи продор у ваздушни простор Украјине. У тренутној ситуацији, међутим, Тајфуни ће морати да одустану од летења на великим висинама. Летеци ближе земљи, Тајфуни ризикују не само да падну у домет ГБАД-а, већ и да своје ракете учине неефикасним.

Вишеслојна копнена ПВО је веома ефикасна на великим висинама, али може да пресреће авионе и на малим висинама. Ефективни домет који Украјинци желе могу да обезбеде само најнапредније ракете у овом тренутку. А то су АИМ-120Д или европски Метеор.

Украјина ће морати да “проведе” дуг период док се први обучени пилоти Тајфуна не врате са обуке, а и кад се врате са скраћене обуке, нису искусни.

Ни Еурофигхтер ни Ф-16 нису дизајнирани за полетање са кратких писта. Где ће се тачно Тајфуни налазити у Украјини? Како ће се сакрити од руских обавештајаца? Украјина ће бити принуђена да „изађе на отворено“ и почне да шири писте за полетање и слетање борбених авиона.

То значи да руски сателити прате поправке и припремају неколико напада како би уништили ову инфраструктуру и спречили да се поправке наставе. Више нико не може да порекне да Русија има ултра софистициране ракете и да је показала да може да уништи шта пожели.

Шта је са помоћном опремом? Шта је са тимовима за одржавање авиона и депоима? Јер једно је уништити западни тенк, који трактором вучете дубоко у позадину, а друго је погођен ловац.

Давање Тајфуна, Ф-16 и Рафала Украјини у овом тренутку није ништа друго до скуп симболични гест. Неће имати жељени ефекат и неће постићи промену односа снага у рату.

„Онда се поново питамо – зашто Зеленски жели авионе баш сада?“, преноси оружјеонлине.

Извор: Медији