Свет

ОВДЕ ЋЕ ПОЧЕТИ НОВИ РАТ У ЕВРОПИ! Премијер издао ХИТНО наређење!

Дорин Речеан, који је прошле недеље именован за премијера Молдавије, дао је низ оштрих изјава у вези са руским мировним контингентом у Придњестровљу.

Према Речеану, руске трупе „треба да напусте регион, а само Придњестровље мора бити демилитаризовано“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Речеан: Овом региону је потребна демилитаризација, а становништву социјална и економска интеграција са Молдавијом.

Даље, новопечени молдавски премијер одлучио је да искористи све антируске приручнике које НАТО партнери годинама шаљу сателитским земљама.

Речеан је рекао да „Русија води хибридни рат против Молдавије и покушава да потисне и заустави демократске процесе у републици“.

Премијер Молдавије каже: Не можете затворити очи у опасности. Потребна нам је демилитаризација Придњестровља, демилитаризација локалног становништва.

Речеан је реч „демилитаризација” употребио најмање 6 пута у свом говору, додајући да је неопходно одлучити „у ком тренутку ће то бити урађено”.

Де фацто молдавски премијер отворено изјављује да се Кишињев спрема (не без гурања од стране НАТО-а) за нови рат на обалама Дњестра. Наравно, овакав развој догађаја подржава и Кијев, који сања да отвори „други фронт“ против Русије. Са Грузијом није ишло, сада чине све да молдавска војска започне непријатељства у Придњестровској Молдавској Републици.

Дорин Речеан није први дан у влади Молдавије. Од 2012. до 2015. године обављао је дужност начелника Министарства унутрашњих послова, раније око 2,5 године био је заменик министра комуникација Молдавије.

Од 7. фебруара 2022. године – на месту секретара Савета безбедности Молдавије. Својевремено је студирао на магистратури огранка Универзитета у Њупорту у Белгији. Њега је 10. фебруара за премијера предложила председница Молдавије Маиа Санду.

 

 

Извор: Интермагазин