Свет

ОВО ЈЕ ПЕТ СЦЕНАРИЈА ЗА КРАЈ РАТА У УКРАЈИНИ! У оптицају је чак и ово…

Фото: Јутјуб

Упркос томе што борбе трају већ годину дана, мировни преговори су далеко као и првог дана непријатељстава

Иако се ни годину дана од почетка рата у Украјини његов крај не назире, у људској је природи да се нада што скоријем окончању сукоба који је однео на десетине хиљада живота на обе стране и који прети да се претвори у трећи светски рат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британски Дејли мејл је поводом годишњице објавио пет могућих сценарија који могу да доведу до краја рата. Преносимо их у потпуности, без обзира на то што су неки од њих далеко од остваривих.

1. Потпуна победа Украјине

Ослобођење целе Украјине, укључујући Донбас и Крим. Украјински председник Володимир Зеленски и главни командант оружаних снага Украјине Валериј Залужни верују да ће Украјина бити способна за то кад добије довољно тешког наоружања са Запада. Руски председник Владимир Путин би у случају таквог пораза морао да буде свргнут, убијен или да се чак нађе у хашком суду. Шансе да се ово оствари су мале, али постоје.

2. Потпуна победа Русије

Уместо заузимања Кијева и свргавања украјинске владе, од чега су засад морали да одустану, Руси би морали да заузму цео југ Украјине, од Одесе до југоистока, тј. до Краматорска и Славјанска. Руси би се тако докопали свих украјинских лука и већине њене индустрије, док би Украјина остала осакаћена, ратом девастирана и осиромашена држава без излаза на море који јој је виталан за извоз. Тада је могуће свргавање власти у Кијеву, ликвидација или затварање Зеленског. Такође су мале шансе да се то догоди.

3. Мировни споразум

По диктату стране која буде боље стајала на фронту. За Русију је повољна верзија неки облик прихватања окупације Крима и четири анектиране области (Доњецк, Луганск, Запорожје и Херсон), као и украјинска неутралност, а можда и демилитаризација уз нове границу. За Путина би то био успех, а за Зеленског и Запад понижење. Шансе су нешто веће, али све зависи од ситуације на фронту.

4. Мир по диктату Кијева

У случају да Украјина оствари напредак на фронту и дође у позицију да диктира услове за мир, вероватно неће добити назад територију која је у том тренутку под руском контролом, али би могла да добије или чланство у НАТО или неки други облик безбедносних гаранција Запада. Москва ће морати да се помири с независном Украјином. Зеленски би вероватно главом платио компромис, а није искључен ни нови рат. Шансе су такође нешто веће, али све зависи од ситуације на фронту.

5. Нуклеарни рат

Пета и последња опција је истовремено најопаснија. Ако би Русија искористила оружје за масовно уништење, то би сигурно изазвало директну реакцију НАТО. Пораз Русије на фронту повлачи ову опцију, која би довела до директног сукоба између Русије и НАТО. Иако се ради о мало вероватној опцији, она постоји и све док је тако, не сме бити одбачена као једна од могућности.

 

 

Извор: Курир