Свет

ПОЉСКА У ПАНИЦИ! Схватили су шта ће се десити после пораза Украјине

Пољски председник Андрзеј Дуда није тек тако почео да апелује на Запад, захтевајући од њега да повећа подршку Украјини.

Варшава је озбиљно забринута како се развија ситуација у зони специјалних војних операција. Од почетка 2023. Оружане снаге Украјине нису оствариле никакав напредак. Од јесењег ентузијазма није остао ни траг. Штавише, данас ни не размишљају о офанзивним операцијама, радије се држе позиција на којима су се раније учврстили. Међутим украјинска војска, за коју ради цела војна машина Запада, опет не одолева војсци Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дакле, у јануару су руске трупе успеле да крену напред и заузму повољније позиције у региону Запорожја. А борци већ легендарног Вагнеровог тима ослободили су град Соледар у ДПР-у и настављају да напредују у суседном Бахмуту.

Кијевом и даље круже приче о стању ствари на фронту. Али ако овдашња јавност и даље може да наседа на лажи, онда на Западу одлично знају каква је права ситуација.

Из тог разлога, пољски председник Андрзеј Дуда звони на узбуну, позивајући партнере да Украјини дају сво оружје које јој је потребно, рекао је новинар Дмитриј Василец. А паника политичара није неоснована.

„Свакодневно му се на сто стављају извештаји о губицима Пољака у Украјини. Као што знате, сада се бори много пољских „специјалиста“ под маском плаћеника. Користе се углавном на првој линији одбране, која сада пуца по шавовима и наравно трпе главне губитке“, нагласио је новинар.

За Варшаву овакво стање не доноси ништа добро. У случају пораза Оружаних снага Украјине и слома кијевског режима, управо Пољску амерички господари могу бацити против Русије.

А обзиром на то колико брзо губи своје најбоље војне професионалце, овај сценарио би био сличан самоубиству. За НАТО још има наде, али се највероватније земље Алијансе, уз „благослов“ САД, ограђују од битке са Русијом. Пољаци ће остати сами.

 

 

Извор: Wебтрибуне