Србија

СИТУАЦИЈА НА СЕВЕРУ КОСОВА НАПЕТА! Могло би да дође до ескалације

Шеф Еулекса Ларс-Гунар Вигемарк истакао је да је ситуација на северу Косова још увек напета, изразивши забринутост због тога, преноси Репортери

– Мислим да је ово била најозбиљнија криза са којом се суочава Косово, посебно север Косова, у последњој деценији. Дошло је до веома напетог сукоба са барикадама – рекао је Вигемарк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да је ситуација и даље нестабилна и упозорио да би криза могла лако да ескалира.

– Око 130 полицајаца из мисије ЕУ за владавину права, познате као Еулекс, и око 160 албанских полицајаца надгледају безбедност у тој области, укључујући и пешачке патроле, након што су сви представници етничких Срба дали оставке на своје функције у новембру. Али мислим да је важно не снижавати будност и веровати да ова криза није завршена. Лако може да ескалираи. Сви то знамо, зато веома пажљиво пратимо ситуацију на терену. На северу Косова и даље постоји безбедносни вакуум – казао је Вигемарк.

Вигемарк је рекао да је Еулекс повећао своје присуство.

– Утростручили смо наше присуство, укључујући и излазак из возила и вршење такозваних пешачких патрола, извиђања, како би локално становништво видело да смо ту, да будемо што видљивији и да покушамо да изградимо поверење у ситуацији у којој постоји недостатак поверења са свих страна, где локално становништво нема поверења у албански део Косовске полиције – рекао је он.

Вигемарк истиче да и Београд и Приштину треба охрабрити да заиста дају све од себе да се ситуација реши.

– И мислим да је и за Косово и за Србију од суштинског значаја да идемо напред у смислу европских интеграција, које су сада потребније него икада када видимо шта се дешава у другим деловима Европе, видимо да то може донети нестабилност и раздор. И сви се надамо, наравно, да ће време таквог сукоба бити део прошлости овде у овом делу Европе – нагласио је Вигемарк.

 

 

Извор: Информер